Gradovi

Bihać: Iseljeno omiljeno boravište migranata

Bihać: Iseljeno omiljeno boravište migranata
Foto: N.N. | Bihać: Iseljeno omiljeno boravište migranata

BIHAĆ - Tridesetak migranata izmješteno je danas u jutarnjim satima iz napuštenog i devastiranog objekta nekadašnjeg preduzeća "Bimes" u Bihaću, u privremeni kamp Lipa.

Radi se o redovnim aktivnostima koje posljednjih nekoliko mjeseci sprovodi Služba za poslove sa strancima BiH u saradnji s policijom USK, s ciljem izmještanja migranata koji borave u gradskom području Bihaća.

Iz policije su potvrdili kako je akcija protekla bez problema i incidenata, a pomenuti objekat je predat gradskim vlastima.

U planu je da se obavi njegova dezinfekcija i deratizacija, poslije čega će biti zatvoreni ulazi kako migranti ne bi više mogli boraviti na toj lokaciji.

Inače, ovaj objekat je u posljednje četiri godine jedno od omiljenih boravišta za migrante koji dolaze na područje Bihaća. To stvara velike probleme mještanima koji žive u okolnim naseljima, a u proteklom periodu oni su organizovali više protestnih okupljanja kako bi ukazali na to.

Migranti koji su izmješteni u Lipu podvrgnuti su zdravstvenom pregledu, a podsjećamo da su ovakve aktivnosti nedavno provedene i u nedovršenom obektu Doma penzionera, gdje su također boravili migranti, te na području naselja Žegar.

U policiji ističu kako je u međuvremenu došlo do smanjenja broja korisnika u prihvatnom centru Lipa, što je otvorilo mogućnost da se tamo premjeste migranti koji borave u gradskom području Bihaća.

Prema procjenama, u pet prihvatnih centara u USK trenutno je smješteno oko 2.100 osoba, a procjene su da bar isto toliko migranata boravi na otvorenom, u napuštenim i devastiranim objektima na području Bihaća i Velike Kladuše, kao i u improvizovanim šatorskim naseljima koje prave u blizini hrvatske granice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije