Gradovi

Četrdesetak intervencija u Sanskom Mostu zbog požara

Četrdesetak intervencija u Sanskom Mostu zbog požara
Foto: N.N. | Četrdesetak intervencija u Sanskom Mostu zbog požara

SANSKI MOST - Zakonske sankcije protiv izazivača šumskih požara neophodno je pooštriti, a inspekcijski i policijski organi pojačaće u narednom periodu prisustvo na terenu kako bi kaznili takva lica.

Ovo je zaključeno na danas održanom sastanku predstavnika institucija u Sanskom Mostu koje su zadužene za ovu problematiku, te je konstatovano da je sezona šumskih požara, zbog neuobičajeno toplih vremenskih prilika, započela mnogo ranije nego prethodnih godina.

Prema riječima Edina Gubelića, komandira Vatrogasne jedinice Sanski Most, samo u poslednjih nekoliko sedmica imali su četrdesetak intervencija i najveći broj njih se odnosi upravo na šumske požare, a u skoro svim slučajevima uzročnik je ljudski faktor.

„Imali smo situacije u kojima smo spriječili da vatra zahvati visoke šume i ugrozi stambene objekte. Ljudi pale vatru i tako pokušavaju očistiti zemljište, ali se često vatra otrgne kontroli zbog vjetra i suhe vegetacije“, kaže Gubelić.

Predstavnik preduzeća „Unsko sanske šume“, Meho Talić, rekao je da je problem s šumskim požarima u ranijim godinama često dostizao razmjere prave ekološke katastrofe, te da osim direktnih šteta, požari proizvode i niz drugih negativnih Predstavnik Lovačkog društva „Sana“, Izet Alagić, kaže kako šumski požari uništavaju sitne životinje koje svoja staništa imaju u predjelima koji su zahvaćeni vatrom.

Za izazivanje požara zakon je predvidio sankcije, prekršajne i krivične. Kada je riječ o novčanim kaznama, za fizička lica one mogu iznositi od 50 do 1500 maraka, dok su za pravne subjekte te kazne mnogo veće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije