Gradovi

Daun sindrom centar Banjaluka: Sviraju emocijama, uče plesati i slikati

Daun sindrom centar Banjaluka: Sviraju emocijama, uče plesati i slikati
Foto: N.N. | Daun sindrom centar Banjaluka: Sviraju emocijama, uče plesati i slikati

U Daun sindrom centru Banjaluka, i pored pandemije virusa korona, mladi imaju pune ruke posla, jer su, pored obuke za konobare i škole glume, pokrenuli i radionice umjetničkog tipa pa mladi uče o muzici, plesu i slikanju.

Održali su i virtuelnu umjetničko-edukativnu radionicu u kojoj su mladim osobama sa Daunovim sindromom gosti bili bend "Garavi sokak", poznati muzičar Aleksandar Sofronijević i poznati glumac Tarik Filipović.

Zoran Jelić, direktor Daun sindrom centra Banjaluka, rekao je za "Nezavisne" da su od početka pandemije virusa korona u martu počeli sa online radionicama sa mladim osobama sa Daunovim sindromom.

"Pokrenuli smo radionice umjetničkog tipa, kao što su muzičke, plesne i škole glume, a odnedavno i likovnu radionicu, gdje su mladi radili sa posebnom tehnikom oslikavanja aluminijskom folijom, a te radionice i osposobljavanje mladih osoba sa Daunovim sindromom vodi arhitekta Zdravka Jelić", dodao je Jelić.

Prema njegovim riječima, sa mladima sa Daunovim sindromom rade i muzikoterapiju te ih osposobljavaju da sviraju instrumente. To nije sviranje kroz note, nego aktivno sviranje, gdje se proizvode emocije.

"Na ljetnoj sceni Gradskog pozorišta 'Jazavac' 29. avgusta mladi iz Daun sindrom centra igraju predstavu 'Mali princ', za koju je Nikola Pejaković napisao muziku, a s njima je radila glumica Aleksandra Spasojević", naglasio je Jelić.

Istakao je da nakon predstave idu u Olimpijski centar "Jahorina", gdje je dogovoreno zaposlenje mladih osoba sa Daunovim sindromom da tamo rade kao konobari, za šta su prošli obuku.

"Dogovorili smo i fizioterapeutsku radionicu na Jahorini, a mladi su osposobljeni za zanimanja pčelar i travar. Proizveli smo biljna ulja i ljekovita vina, biljne rakije i likere te je planirano izlaganje naših proizvoda", pojasnio je Jelić.

Početkom septembra u Daun sindrom centru planirane su muzičke radionice u kojima će im u posjetu doći i obučavati ih Aleksandar Sofronijević sa svojim orkestrom.

"On će obučavati osobe sa Daunovim sindrmom da sviraju i pjevaju. Mi smo zamislili da to budu tri grupe po šest osoba koje će proći muzikoterapiju. Očekujemo da nam se na muzikoterapiji pridruži i čuveni glumac Dragan Bjelogrlić", rekao je Jelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije