Gradovi

Domaćini besplatno podijelili više stotina kg kestena

Domaćini besplatno podijelili više stotina kg kestena
Foto: Zlatan Čekić | Domaćini besplatno podijelili više stotina kg kestena

CAZIN - Manifestacija "Pećigradska kestenijada", jubilarna dvadeseta, održana je u proteklu subotu u istoimenoj varošici nadomak Cazina u prisustvu velikog broja posjetilaca.

Radi se o događaju koji je posvećen promociji kestenovog ploda, kojim je izuzetno bogat ovaj kraj, a organizovan  je i kulturno-umjetnički program s bogatim sadržajima uz učešće više kulturno-umjetničkih društava iz više gradova BiH. Posjetioci su imali priliku da uživaju u degustaciji kestena pripremljenog na više načina, a domaćini su pripremili i besplatno podijelili više stotina kilograma ovog šumskog ploda.

U Organizacionom odboru ove manifestacije kažu kako je ona godinama nadmašila lokalne okvire i prerasla u značajan turistički događaj.

"I ove godine, kao i prethodnih, imamo organizovane dolaske, posjetili su nas gosti iz susjednih zemalja, kao i veliki broj naših sugrađana koji žive i rade u evropskim zemljama. Za njih je ovo značajan događaj i planiraju slobodne dane kako bi mogli doći i posjetiti manifestaciju", kaže Ermin Beganović, predstavnik organizatora. Urod kestena na području Unsko-sanskog kantona ove godine je nešto podbacio zbog izrazito nepovoljnog vremena i sušnog perioda, ali ga ima u dostatnim količinama.

Njegova maloprodajna cijena na tržištu trenutno se kreće od tri do pet maraka po kilogramu.

Inače, područje Unsko-sanskog kantona je veoma bogato kestenovim šumama, koje se na ovom području prostiru na preko 200.000 hektara. Najviše takvih šuma ima na prostoru Cazina i Bužima, gdje je sakupljanje i prodaja ovih šumskih plodova važan izvor finansiranja za mnoge porodice.

Također, jedan od ciljeva manifestacije je da se ukaže na značaj očuvanja kestenovih šuma, s obzirom na njihovu sve veću ugroženost zbog pojave zaraznih bolesti i prekomjerne sječe.

Kesten je na glasu i kao izuzetno medonosna biljka, a kestenov med s ovih prostora je brendiran prije nekoliko godina i važi za jedan od najkvalitetnijih u čitavom svijetu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije