Gradovi

Kući Pozderaca biće vraćen stari sjaj

Kući Pozderaca biće vraćen stari sjaj
Foto: N.N. | Kući Pozderaca biće vraćen stari sjaj

CAZIN - Za rekonstrukciju kuće porodice Pozderac u Cazinu, kulturnoistorijskog spomenika pod zaštitom države, osigurano je 230.000 maraka i ovi radovi će početi u junu, potvrdili su iz Gradske uprave.

Prema riječima Suada Rošića, koordinatora projekta, 120.000 maraka osigurale su lokalne vlasti, dok je ostatak obezbijeđen iz drugih izvora.

"Planirano je da se projekat provede u dvije faze i u narednih nekoliko dana odredićemo izvođača radova. Prva faza podrazumijeva rekonstrukciju krova i vanjske radove, a u drugoj će uslijediti unutrašnji radovi", istakao je Rošić.

On je dodao kako se sve aktivnosti provode u saradnji sa Zavodom za zaštitu kulturnoistorijskih spomenika BiH te da tokom restauracije ne smije biti narušena izvorna autentičnost objekta.

"To znači da se sve mora raditi s izvornim materijalima, počevši od drvene šindre kojom je prekriven krov kuće pa do ostalih detalja. U međuvremenu, neki predmeti koji su se nalazili u kući izmješteni su u Muzej USK i po okončanju svih radova biće ponovo vraćeni", istakao je Rošić.

Inače, kuća porodice Pozderac, i pored toga što su na njoj u posljednjih 50 godina u tri navrata vršeni restauratorski zahvati, u veoma je lošem i zapuštenom stanju, a u nekoliko navrata u nju su provaljivali i boravili migranti.

Kuća je izgrađena na početku 19. vijeka u starobosanskom stilu i pripadala je uglednoj cazinskoj porodici Pozderac, čiji su se članovi aktivno uključili u narodnooslobodilački pokret te dali veliki doprinos u borbi i pobjedi nad fašizmom. Najpoznatiji članovi ove porodice bili su Nurija, Hamdija i Hakija Pozderac, nekada poznati političari u vrijeme socijalističke Jugoslavije. Praunuk Nurije Pozderca je Vuk Jeremić, poznati srbijanski političar.

Pored rekonstrukcije ovog istorijskog objekta, gradske vlasti u Cazinu intenzivno provode aktivnosti u obnovi srednjovjekovnog grada Ostrožac, koji je udaljen nekoliko kilometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije