Gradovi

Laboratorija postala radnja s organskim proizvodima

Laboratorija postala radnja s organskim proizvodima
Foto: N.N. | Laboratorija postala radnja s organskim proizvodima

DOBOJ - Bijeli mantil i rad s pacijentima biohemičarka Sanja Davidović odlučila je da zamijeni nečim sasvim drugim, ona je okupila dvadesetak proizvođača organske hrane i njihove proizvode ponudila Dobojlijama u prostorijama svoje nekadašnje laboratorije.

Na pitanje zašto je njena laboratorija postala radnja s organskim proizvodima, odgovara:

"Jednostavno, osjetila sam potrebu, da želim to da radim. Tu je želja da to uspije, da jednostavno ljudi prepoznaju, da dođu".

Crvenu vrpcu na otvaranju specijalizovane radnje u koju svoje proizvode izlažu samo registrovani poljoprivredni proizvođači, Davidovićeva je danas presjekla sa Borisom Pašalićem, ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Proteklih godina je načinjen veliki iskorak u organskoj proizvodnji, uvjerava resorni ministar, te brojkama to potvrđuje.

"Ako vam kažem da smo 2018. imali dvadesetak proizvođača, sertifikovanih proizvođača, i oko 200 hektara, a danas imamo preko hiljadu hektara u sistemu organske proizvodnje i oko 50 proizvođača, i još 30 koje pripremamo, koji su u periodu konverzije, to dovoljno govori. Imamo sredstva za organske proizvođače. Mi svakom od njih obezbjeđujemo 600 KM po hektaru, 600 KM po grlu, 20 KM po košnici. Ako želi da se sertificira, dobija podršku do 50 posto za sertifikaciju. Dakle, jedan set mjera koji treba da ohrabri naše proizvođače da uđu u sistem organske proizvodnje", izjavio je Pašalić.

Ružica Mauna Bošnjak iz Banjaluke bavi se uzgojem lješnika, oraha, jabuka, višanja, koje potom prerađuje, a danas je stigla u Doboj.

"S obzirom na to da je nezgodan period u sezoni, ovdje u ovom trenutku u radnji nastupam sa svoja dva proizvoda. To je organski puter od lješnjaka i kremisana je proizvod od sto posto lješnjaka obogaćen kokosovim šećerom, i organskim kakaom", kazala je Mauna Bošnjak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije