Gradovi

Maloljetni migranti biće izmješteni u Tuzlu

Maloljetni migranti biće izmješteni u Tuzlu
Foto: N.N. | Maloljetni migranti biće izmješteni u Tuzlu

BIHAĆ - U narednih nekoliko dana oko 60 maloljetnih migranata bez pratnje biće izmješteno s područja Unsko-sanskog kantona u druge prihvatne centre u zemlji, potvrdila je Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva u Vladi USK.

Prema njenim riječima, ove aktivnosti odobrilo je Ministarstvo sigurnosti BiH, a radi se o maloljetnicima koji sada borave u prihvatnom centru Borići u Bihaću.

"Dobili smo zeleno svjetlo da u saradnji sa Službom za strance BiH i centrima za socijalni rad izmjestimo maloljetne migrante i oni će biti smješteni u centar Duje kod Tuzle. Nakon što je rasformirana 'Bira', maloljetnici koji su boravili tamo premješteni su u Boriće, ali tu jednostavno nema dovoljno mjesta jer su tu porodice sa djecom", kazala je Ćemalovićeva.

Ona je izrazila nadu da će se pronaći rješenje i za tridesetak maloljetnih migranata koji sada borave u centru "Miral" kod Velike Kladuše. U proteklom periodu u više navrata su nadležne institucije USK upozoravale državne vlasti na problem maloljetnika koji u ovaj kanton dolaze bez pratnje, ali sve do sada nije bilo adekvatne reakcije.

Dosadašnja praksa je pokazala kako su maloljetni migranti često žrtve fizičkog pa i seksualnog nasilja, a porazna činjenica po državu je i to da su oni mogli preći toliki put kroz Bosnu i Hercegovinu sve do Bihaća i Velike Kladuše, a da ih pri tome niti jedna nadležna služba nije registrovala niti zaštitila, kaže Ćemalovićeva.

Ovim povodom ranije su se oglasili iz UNICEF-a, te poručili kako su domaće vlasti dužne da u skladu sa svjetskim konvencijama osiguraju adekvatan smještaj i brigu za takva lica. Inače, u posljednjih nekoliko dana sve su glasnije informacije o tome da bi se centar Lipa, gdje sada boravi više od hiljadu migranata, zbog neuslovnosti mogao zatvoriti.

Naime, taj kamp nije opremljen za boravak u zimskim uslovima, a ovdašnje vlasti su zatražile da njegovi korisnici također budu izmješteni van granica USK.

Tim povodom se oglasio i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, istakavši kako gradske vlasti neće biti krivci ako se pomenuti kamp zatvori, a za migrante ne pronađe adekvatan smještaj. 

"Ako se nakon zatvaranja Lipe migranti budu smrzavali u šumama oko Bihaća, ko će biti kriv? Bihać ne! U protekle tri godine mi smo učinili sve što smo mogli", napisao je Fazlić na društvenim mrežama. 

Prema sadašnjim procjenama, oko 2.000 migranata je bez riješenog pitanja smještaja i oni trenutno borave u napuštenim ili devastiranim objektima na području Bihaća i Velike Kladuše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije