Gradovi

Markočević: Trpimo pritisak načelnika

Markočević: Trpimo pritisak načelnika
Foto: N.N. | Markočević: Trpimo pritisak načelnika

TESLIĆ - Predrag Markočević, potpredsjednik Skupštine opštine Teslić, rekao je da ova lokalna skupština doživljava neprimjerene pritiske od strane Milana Miličevića, načelnika Teslića, koji na sve načine pokušava da eliminiše trenutnu skupštinsku većinu s ciljem da "pokrije" finansijske obaveze koje su stvorene na teret budžeta.

Govoreći o referendumu za opoziv načelnika opštine Teslić, koji nije uspio, Markočević je rekao da je Komisija za sprovođenje tog referenduma Skupštini opštine Teslić podnijela izvještaj, ali da je odlučeno da on ne bude usvojen.

"U izvještaju je navedeno da ova komisija ne može garantovati za svrsishodnost materijala jer je grupa ljudi upala u prostorije stranke, vršila pritisak i ne zna se da li je bilo donošenja ili odnošenja materijala, itd.", rekao je Markočević.

Na pitanje da li se onda može reći da referendum u Tesliću nije održan, Markočević kaže da to tako tumači Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, ali i Skupština opštine, jer tako piše i u Izbornom zakonu Republike Srpske.

On je rekao da je nasilničko ponašanje koje se navodi u izvještaju komisije koja je sprovodila postupak opoziva načelnika prijavljeno nadležnim organima, te da se to trenutno ispituje.

"Trpimo pritisak načelnika da se opština Teslić zaduži za 6,5 miliona KM, a ako uzmemo u obzir da je budžet opštine Teslić 18 miliona KM, radi se o ogromnim sredstvima za jednu takvu lokalnu zajednicu", naglasio je Markočević, tvrdeći da načelnik Miličević traži novac za neke investicije, ali i da se pokrije raniji deficit budžeta.

Podsjećanja radi, nakon referenduma na kojem nije izglasano nepovjerenje načelniku, Miličević je pokrenuo inicijativu za raspuštanje lokalne skupštine, što je kako kaže zakonska obaveza, međutim do danas ni nakon pet mjeseci od inicijative Skupština opštine nije raspuštena.

Sam Miličević nekoliko puta je rekao da se radi o opstrukcijama, istovremeno optužujući i Vladu Republike Srpske i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave da "svjesno krše zakon i neće da raspuste lokalni parlament iako zakon kaže da se u slučaju neuspjelog referenduma to može uraditi".

POVEZANA VIJEST:

Teslićki odbornici (ne) ostaju u foteljama

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije