Gradovi

Migrante u šatorima griju toplotni topovi

Migrante u šatorima griju toplotni topovi
Foto: N.N. | Migrante u šatorima griju toplotni topovi

BIHAĆ - Stanje u kampu Lipa se normalizuje i migranti koji borave tamo imaju mnogo bolje uslove za život i boravak nego što je to bio slučaj u prethodnom periodu.

Ovo je za „Nezavisne“ danas potvrdio Selam Midžić, sekretar Crvenog križa Grada Bihaća, te istakao kako su vremenski uslovi na ovome prostoru izuzetno teški, jer je napadalo dosta snijega, a temperature se spuštaju ispod nultog podioka. „Najvažnije je da smo izbjegli humanitarnu katastrofu, jer smo sve migrante smjestili u šatore koje su podigli pripadnici Oružanih snaga BiH. U njima su postavljene podne podloge, kreveti i drugi inventar, a šatori se zagrijavaju toplotnim topovima, tako da migrantima nije hladno“, kazao je Midžić.

Prema njegovim riječima, njima je juče podijeljena zimska obuća, kao i čarape, a planirano je da im se danas podijele vreće za spavanje.

Crveni križ priprema dva obroka dnevno za sve migrante, ujutru im se dijeli suha hrana, a popodne se za njih pripremaju topli obroci i napici.

Midžić kaže kako trenutno u šatorima boravi između 750 i 800 migranata, ali taj broj uvijek varira, jer neki od njih se odlučuju uputiti u grradsko područje Bihaća, dok drugi kreću u „gejm“, odnosno pokušavaju preći granicu s Republikom Hrvatskom.

„U brizi oko migranata pomažu nam i druge partnerske humanitarne organizacije, imamo dovoljno donacija, tako da neće biti problema u opskrbi migranata“, kazao je Midžić.

Podsjećamo da je nakon mnogo peripetija odlučeno da migranti preko zime ostanu u kampu Lipa, nakon što su vlasti Bihaća i Unsko sanskog kantona odbile da se oni izmjeste u kamp Bira, koji se nalazi u gradskom području.

Nadzor nad Lipom preuzela je Služba za poslove sa strancima BiH, dok taj lokalitet osiguravaju pripadnici policije USK. U narednom periodu planirana je izgradnja čvrstih objekata i infrastrukture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije