Gradovi

Misteriozne kugle kraj Zborišta privlače strance, vlasti ravnodušne

Misteriozne kugle kraj Zborišta privlače strance, vlasti ravnodušne
Foto: N.N. | Misteriozne kugle kraj Zborišta privlače strance, vlasti ravnodušne
Zlatan Čekić

VELIKA KLADUŠA - Za neobične kamene kugle, gotovo savršenog oblika, koje se mogu pronaći na širem lokalitetu velikokladuškog sela Zborište, na obroncima planine Grljevac, niti jedna institucija vlasti u proteklom periodu nije pokazala interesovanje.

Ovo kaže Šefik Sadiković, predsjednik Planinarskog društva "Velika Kladuša", ističući kako je u proteklom periodu uložio mnogo truda i energije kako bi afirmisao ovaj neobični lokalitet.

"Oni koji bi trebalo, nisu to prepoznali kao moguću turističku destinaciju, ali smo je mi planinari ucrtali u naše planinarske mape i često dovodimo ovdje naše prijatelje iz zemlje i inostranstva", navodi Sadiković, dodajući kako svi koji posjete to mjesto budu oduševljeni.

Dodaje kako ima desetak kamenih kugli koje su različite veličine, ali smatra kako ih vjerovatno ima još više, ali su prekrivene visokim slojevima zemlje.

"Ove koje su otkrivene vide se zahvaljujući lokalnom potoku koji protiče ovim krajem, pa su kugle otkrile voda i erozija zemljišta. Nekoliko najvećih primjeraka teži i po nekoliko stotina kilograma, bile su zatrpane, pa su se mogli vidjeti samo njihovi dijelovi. Na više lokaliteta uklonili smo zemlju i radi se o zaista impozantnim predmetima", kaže Sadiković za "Nezavisne".

Dodaje kako su u proteklom periodu o postojanju misterioznih kugli obavještavali nadležne institucije, ali da niko nije bio zainteresovan da posjeti lokalitete na kojima se nalaze.

"U sopstvenom aranžmanu doveo sam prije nekoliko godina stručnjake s Rudarsko-geološkog fakulteta iz Tuzle, koji su uzeli uzorke i odnijeli ih na analizu. Prema njihovim riječima, radi se o prirodnom fenomenu koji datira od prije 200 miliona godina i u vezi je s vulkanskim erupcijama i naglim hlađenjem. Radi se u stvari o manganu koji je tri puta teži od običnog kamena", tvrdi Sadiković.

Dodaje kako su u prošlosti kugle manje težine mještani donosili kućama pa su ih čak i ugrađivali u stambene i druge objekte.

Misteriozne kamene kugle vijekovima raspaljuju maštu naroda ovog kraja, pa o njima postoje mnogobrojne legende, priče i predanja.

Postoje i teorije po kojima se radi o meteoritima koji su nekada davno pali na zemlji ili su djelo neke drevne i nepoznate civilizacije. Međutim, površina kugli je glatka i savršeno ispolirana te je teško pretpostaviti kako bi one mogle biti djelo ljudi koji su raspolagali primitivnim oruđima.

Slične kugle se mogu pronaći i u nekim drugim dijelovima Unsko-sanskog kantona, a najmnogobrojnije su u okolini Starog Majdana, nadomak Sanskog Mosta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije