Gradovi

Mještani sela Kijeva ne žele deponiju u svojoj blizini

Mještani sela Kijeva ne žele deponiju u svojoj blizini
Foto: N.N. | Mještani sela Kijeva ne žele deponiju u svojoj blizini

SANSKI MOST- Mještani sela Kijevo, koje je udaljeno desetak kilometara od Sanskog Mosta, održali su sinoć mirni protestni skup ispred zgrade mjesne škole, te poručili kako neće dozvoliti izmještanje i izgradnju gradske deponije u blizini ovoga mjesta.

Istakli su kako su neprijatno iznenađeni prijedlogom da se deponija formira na jednom lokalitetu koji je, kako tvrde, u neposrednoj blizini njihovog sela, o čemu treba da odlučuje Općinsko vijeće u Sanskom Mostu na svojoj sjednici koja je zakazana za naredni četvrtak.

Husein Selimović, predsjednik Mjesna zajednice Kijevo, tvrdi kako ih o svemu niko nije obavjestio niti pitao za mišljenje, te dodaje kako se o tako važnom pitanju ne može odlučivati bez javne rapsrave koja se mora provesti.

 "Iznenađeni smo mi, ali su iznenađeni i mještani susjednih sela koja gravitiraju spornom lokalitetu, kao što su Čaplje, Tomina i Kruhari. Ni njih niko nije pitao za mišljenje i oni će nam se pridružiti u protestima ukoliko bude trebalo", kaže Selimović.

Dodaje kako se sporna lokacija nalazi u predjelu nepovoljne ruže vjetrova po ovo mjesto, te da u neposrednoj blizini izvire rječica Drozgača, koju ovdašnji poljoprivredni proizvođači koriste za navodnjavanje svojih parcela.

"Ovo je kraj koji obiluje bujnom prirodom, posjedujemo možda najvkavlitetniju zemlju za obrađivanje na području Sanskog Mosta. Izgradnja deponije bi bila poput atomske bombe, buduće generacije nam to nikada ne bi oprostile", kaže Selimović.

Na juče održanom skupu organizovano je potpisivanje peticije koja će biti poslata Općinskom vijeću, a njome se traži obustavljanje svih aktivnosti oko deponije. Ukoliko se to ne dogodi, kažu mještani, biće prisiljeni i na radikalnije mjere.

Općinsko vijeće Sanski Most je na jednoj od svojih ranijih sjednica usvojilo zaključak da se formira radna grupa koja bi obišla potencijalne lokacije gdje bi se moglo odlagati smeće, te da predloži jednu koja bi se koristila kao gradska deponija.

Problem skladištenja smeća u ovome gradu je najveći komunalni problem obzirom da su kapaciteti sadašnje gradske deponije popunjeni, te se pojavio problem odlaganja smeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije