Gradovi

Na lokalitetu Crkve Svetog Georgija u Koluniću otkrivena ploča na glagoljici

Na lokalitetu Crkve Svetog Georgija u Koluniću otkrivena ploča na glagoljici
Foto: N.N. | Na lokalitetu Crkve Svetog Georgija u Koluniću otkrivena ploča na glagoljici

BOSANSKI PETROVAC - Predstavnici Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa i Muzeja Unsko-sanskog kantona, te Centra za kulturu Bosanski Petrovac danas su obišli lokalitet Crkve Svetog Georgija u selu Kolunić, gdje je nedavno otkrivena rijetka kamena ploča s natpisom na glagoljici.

Prema riječima Zdravka Bogojevića, sveštenika Bihaćko-petrovačke eparhije, u čijoj se nadležnosti nalaze ostaci tog vjerskog objekta, nedavno je organizovana akcija čišćenja šireg terena oko crkve u kojoj je sudjelovao veliki broj vjernika, te uklanjanje slojeva zemlje s nadgrobnih spomenika i stećaka.

Tom prilikom na jednom od njih otkriven je glagoljični natpis, koji je evidentiran prije više desetina godina, a u međuvremenu se sumnjalo kako je ta kamena ploča nestala ili uništena. Bogojević kaže kako je odmah o tom pronalasku obavijestio nadležne kantonalne institucije, a njihovi predstavnici su tokom obilaska ovog lokaliteta istakli kako se radi o vrijednom pronalasku, te da je u budućnosti potrebno da se obave određene konzervatorske i restauratorske aktivnosti kako bi se zaštitili i sačuvali vrijedni spomenici.

Inače, ovo materijalno dobro je upisano u registar nacionalnih spomenika pod zaštitom države, ali je proteklih decenija čitav lokalitet ugrožen nebrigom i nekontrolisanom gradnjom. Od same crkve su danas vidljivi ostaci nekadašnjih zidova i zvonika, a građena je od isklesanih kamenih kvadara. Nema preciznih istorijskih podataka o vremenu kada je izgrađena, ali se pretpostavlja kako bi to moglo biti čak u 12. vijeku.

Crkva je kratkotrajno bila predmet arheoloških istraživanja šezdesetih godina prošlog vijeka, kada je ustanovljeno da je visina crkvenog tornja iznosila 13,5 metara, a tada je istraživana i obližnja nekropola s pedesetak stećaka sa srednjovjekovnom ornamentikom. Među mještanima sela Kolunić ovaj vjerski objekat se naziva i grčka crkva, a i danas živi legenda da će, ukoliko se na crkvi pomjeri bilo kakav kamen, padati crna ili krvava kiša.

Istoričari smatraju kako su potrebna obimnija i detaljnija arheološka istraživanja cijelog lokaliteta kako bi se detaljnije utvrdilo iz kojeg perioda potiče, kao i njeno stilsko određenje, a ruševine crkve danas privlače posjetioce zaljubljene u daleku prošlost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije