Gradovi

"Neka je sramota poslanike jer ne vode računa o građanima"

"Neka je sramota poslanike jer ne vode računa o građanima"
Foto: N.N. | "Neka je sramota poslanike jer ne vode računa o građanima"

BIHAĆ - Sindikati budžetskih korisnika s područja Unsko-sanskog kantona zaprijetili su protestima i drugim mjerama ukoliko u najkraćem mogućem roku ne dođe do usvajanja budžeta za ovu godinu.

Budžet USK, zbog haotične političke situacije u ovom kantonu, još nije usvojen, a u međuvremenu je isteklo važenje odluke o privremenom finansiranju u prva tri mjeseca ove godine, pa su sve finansijske isplate trenutno blokirane.

Time se oko šest hiljada budžetskih korisnika našlo u krajnje nezavidnoj situaciji. Sindikati koji okupljaju prosvjetne radnike su ogorčeni jer samo njihovim članovima još nije isplaćena ni februarska plata, iako im je to obećano.

"Neka je sramota sve poslanike u Skupštini USK koji su potrošili svoju februarsku platu, a nisu je ni zaradili, a da pri tome nisu vodili nimalo računa o građanima. Pozivamo ih da što prije, ako može sutra ili prekosutra, hitno sazovu vanrednu sjednicu i usvoje budžet. Neka nas ne drže svojim zatočenicima", rekla je u petak Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata radnika u osnovnom obrazovanju USK.

Ovakvim razvojem događaja naročito su ogorčeni u policiji, čiji pripadnici nose težak teret migrantske krize.

"Apelujemo da se momentalno pristupi usvajanju budžeta, bez obzira na političke opcije i njihov interes. Policija radi u nenormalnim uslovima, u ozračju pandemije virusa korona, svakodnevno se suočavajući sa sve većim rizicima migrantske krize i ovakav odnos prema policiji je u najmanju ruku nekorektan", kaže Mahmut Alagić, predsjednik Sindikata policije USK.

U sindikatima najavljuju koordinirane mjere, uključujući i proteste, ukoliko se ne uvaže njihovi zahtjevi.

Inače, sjednica Skupštine USK, na kojoj će se raspravljati o usvajanju budžeta za ovu godinu, zakazana je za ponedjeljak, ali je neizvjesno da li će odluka biti donesena. Rezultat je to trenutnog omjera političkih snaga i činjenice da sada ne postoji profilisana parlamentarna većina u Skupštini USK, zbog čega u posljednja tri mjeseca nije održana niti jedna sjednica tog zakonodavnog tijela.

Također, zanimljivo je kako je prijedlog odluke o budžetu USK, u visini od 235 miliona maraka, kandidovan po hitnom postupku, bez izrade nacrta takve odluke i provođenja javnih rasprava, kako nalaže zakonska procedura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije