Gradovi

Niče novi dom zdravlja u Bihaću

Niče novi dom zdravlja u Bihaću
Foto: N.N. | Niče novi dom zdravlja u Bihaću

BIHAĆ - Rukovodstvo Doma zdravlja u Bihaću zauzelo je stav da se ne isplati rekonstruisati zemljotresom teško oštećenu zgradu u kojoj se nalazi ova zdravstvena ustanova i da je isplativije izgraditi potpuno novi objekat.

Ovo je potvrdio direktor te ustanove Jusuf Arifagić, istakavši kako finansijske procjene govore da bi ovakva investicija trebalo da košta sedam miliona maraka.

"Otprilike toliko novca bismo potrošili i na rekonstrukciju sadašnje zgrade, pa je prevladalo mišljenje da je isplativije graditi novi objekat koji bi u potpunosti bio prilagođen našim potrebama. Ovakav prijedlog smo uputili i gradskim vlastima, koje su naš osnivač", kazao je Arifagić.

Prema njegovim riječima, Vlada Federacije osigurala je tri miliona maraka namjenskih sredstava iz budžeta, a očekuje se da ostatak obezbijede kantonalna i gradska vlast.  Procjene govore da bi građevinski radovi mogli trajati dvije godine, te da bi u najboljem slučaju mogli započeti na jesen.

"Već smo dobili obećanja gradskih vlasti da će nam osigurati sve potrebne dozvole za gradnju. U međuvremenu, kada je riječ o funkcionisanju ustanove, moraćemo da se snađemo", kazao je Arifagić.

Dodao je kako trenutno koriste dio objekta koji je manje oštećen tokom zemljotresa, a pojedine odjele izmjestili su na više različitih raspoloživih lokacija u samom gradu, što znatno smanjuje efikasnost u pružanju zdravstvenih usluga. Podsjetimo, snažan zemljotres koji je krajem protekle godine pogodio susjednu Hrvatsku, uzrokovao je veliku štetu na zidovima i stropovima unutrašnjih prostorija zgrade Doma zdravlja u Bihaću, te ih učinio neupotrebljivim.

Ova ustanova zapošljava oko 200 radnika koji pružaju zdravstvene usluge za oko 60.000 stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije