Gradovi

Ostrožac i bajkoviti dvorac opet će zasjati

Ostrožac i bajkoviti dvorac opet će zasjati
Foto: N.N. | Ostrožac i bajkoviti dvorac opet će zasjati

CAZIN - Gradske vlasti u Cazinu provode aktivnosti u cilju očuvanja i zaštite starog grada Ostrošca, koji se nalazi desetak kilometara od pomenutog grada, pa je tako izabrana specijalizirana kuća koja će izraditi projektnu dokumentaciju kako bi se restaurirao poznati dvorac u sklopu ovog kompleksa.

Prema riječima Nermina Ogreševića, gradonačelnika Cazina, taj posao je dodijeljen firmi "Ekoplan" iz Mostara, koja je već afirmisana u oblasti zaštite i konzervacije kulturno-istorijskih spomenika.

On je istakao kako su u međuvremenu provedena geotehnička ispitivanja tla i temelja ovog objekta te je sačinjen i katastar oštećenja.

"Obavljeno je i čišćenje unutrašnjosti dvorca od obrušenog materijala, a uklonjena je i gusta vegetacija koja je zahvatila vanjske zidove, te je time zaustavljeno njeno štetno djelovanje na konstrukciju objekta", istakao je Ogrešević.

Nakon provedenih istraživanja, kako je dodao, grad Cazin sada posjeduje neophodnu tehničku dokumentaciju koja omogućava izvođenje restauratorskih radova u budućnosti.

Prema njegovim riječima, stari grad Ostrožac jedan je od očuvanijih istorijskih spomenika na ovim prostorima te posjeduje značajan turistički i ekonomski potencijal.

"S obzirom na to da će planirani radovi biti vrlo skupi, trenutno smo u fazi apliciranja prema donatorima kako bismo pokušali zatvoriti finansijsku konstrukciju, a prve rezultate naših aplikacija očekujemo već početkom naredne godine", kazao je Ogrešević.

Srednjovjekovni grad Ostrožac izgrađen je na strmoj uzvisini koja dominira kanjonom Une, a njegov najprepoznatljiviji simbol je bajkoviti dvorac, koji golica znatiželju svih putnika koji prolaze ovim krajem.

Tvrđava se prvi put pominje u dokumentima iz 1286. godine, kao posjed velikaške porodice Babonić, koji su u to vrijeme bili ugarski vazali. Osmanlije su Ostrožac nekoliko puta bezuspješno opsjedale, da bi ga konačno zauzele 1579. godine, nakon čega tvrđava postaje važna strateška tačka i administrativni centar.

Njena važnost posebno dolazi do izražaja nakon zaključenja Karlovačkog mira 1699. godine, jer je tada Ostrožac bio isturena predstraža prema Habzburškoj monarhiji i u njoj su boravile jake osmanske snage.

Starim gradom su preko 300 godina, po nasljednom pravu, vladali kapetani iz porodice Beširević, sve dok Austrougarska monarhija nije okupirala Bosnu i Hercegovinu.

Po tom osnovu je Mehmed-beg Beširević stari grad Ostrožac prodao Lotaru fon Berksu, bogatom i važnom austrougarskom činovniku, koji je u razdoblju od 1896. do 1905. godine bio načelnik Bihaćkog okruga. On je na ovom lokalitetu izgradio dvorac u neogotičkom stilu te se skupa s porodicom u njega uselio 1902. godine. Prema istotičarima, dvorac je napravljen od miraza Fon Berksove žene Izabele, ugledne aristrokratkinje s prefinjenim ukusom za umjetnost i estetiku, koja je bila fascinirana rijekom Unom i okolnim krajolikom. Tokom Drugog svjetskog rata, u vrijeme Bihaćke republike, u dvorcu je boravio Josip Broz Tito s članovima Vrhovnog štaba, a upravo na ovom mjestu čuveni pjesnik Vladimir Nazor napisao je poznato djelo "S partizanima".

Nakon okončanja rata komunističke vlasti su dvorac nacionalizirale i od tada se nalazi u državnom vlasništvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije