Gradovi

Planinarski dom na planini Mulež stavljen pod krov

Planinarski dom na planini Mulež stavljen pod krov
Foto: N.N. | Planinarski dom na planini Mulež stavljen pod krov

SANSKI MOST- Planinarski dom na planini Mulež, dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, stavljen je proteklog vikenda pod krov, a u Sportsko planinarskom društvu „Mulež“ , koje je realizator ovog projekta, ističu kako je njegova realizacija nastavljena i u teškim okolnostima uslijed pandemije virusa korona.

„Zahvaljujući prije svega donacijama naših članova, kako onih u zemlji, tako i onih koji žive u inozemstvu, izgradili smo krov na objektu. Želja nam je da ga već naredne godine stavimo u funkciju“, kaže Samir Šadić, predsjednik pomenutog društva.

Prema njegovim riječima, izgradnja objekta koji se nalazi na prekrasnoj planinskoj visoravni započela je prije dvije godine, a zamišljen je kao mjesto gdje će se odmarati, družiti i okupljati planinari.

 „Jedna od naših osnovnih misija je promocija planinarstva i zdravog načina života. Sve je više ljudi koji se odlučuju za rekreativno planinarstvo i svima njima ovaj objekat će u budućnosti biti na usluzi“, istakao je Šadić.

On je rekao da to društvo danas broji oko 70 članova različitih starosnih uzrasta. Često organiziraju planinarske i alpinističke pohode u zemlji i inostranstvu, ali i rekreativne šetnje za članove i druge građane.

Inače, planina Mulež je jedna od omiljenih destinacija kada su u pitanju planinari, rekreativci i svi koji vole prirodu, a najviši vrh Muleža je Veliki Divič sa 1013 metara nadmorske visine.

 Veći dio planine čine listopadne šume dok na blažim zapadnim stranama dominiraju pašnjaci. Sjeverne strane Muleža spuštaju se prema koritu rijeke Kozice koja se u podnožju ove planine ulijeva u rijeku Sanu kao jedna od njenih većih desnih pritoka.

Iznad Divičkih stijena pruža se veličanstven pogled na kanjon rijeke Sane kao i na obronke planine Grmeč na zapadu, a cijeli ovaj krajolik obiluje nedirnutom i jedinstvenom prirodom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije