Gradovi

Policija u USK upozorila na internet prevare

Policija u USK upozorila na internet prevare
Foto: Pixabay | Policija u USK upozorila na internet prevare

BIHAĆ - Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona upozorilo je na više prijava krivičnih djela koja su okarakterisana kao računalna prevara, a izvršena su putem telefona ili društvenih mreža.

Navode kako se takva djela događaju tako što sajber prevaranti izrade lažne Facebook profile ili mejl adrese, putem kojih komuniciraju s građanima te ih obavještavaju da su ostali bez novca, da su opljačkani ili izgubili dokumente,  tražeći da im se novac u vidu pomoći pošalje na određeni broj računa ili određeno mjesto.

"Isto tako žrtve računalnih prevara su putem telefonskog poziva ili Facebook profila dobijale aplikacije za sudjelovanje u različitim nagradnim igrama, a potom su obavještavane da su baš oni sretni dobitnici te da za preuzimanje nagrade moraju porukom poslati fotografije lične karte ili broj bankovnog računa. Česti su i slučajevi prevara putem internetskih kupoprodajnih servisa prilikom kojih se nudi različita roba veom dobrih performansi ili roba za nevjerovatno niske iznose novca. U velikom broju slučajeva radi se o lažnim profilima koji su aktivni samo kratak period te se koriste za vršenje prijevara", saopštili su iz policije.

Navode kako ovakve prevare postaju sve raznovrsnije te pozivaju građane da ne nasjedaju na različite obavijeti o nagradnim igrama na društvenim mrežama niti da dostavljaju lične podatke nepoznatim osobama.

"Također, sve poruke i molbe za dostavljanje novca čak i od poznatih imena i prezimena treba dodatno provjeriti, dobro pazite na osobne podatke, takođe dobro razmislite kakve podatke dijelite putem društvenih mreža, online plaćanja radite samo preko sigurnih internet stranica i koristeći sigurne načine povezivanja putem interneta. Ukoliko postoji i najmanja sumnja da se radi o prevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj treba odmah prijaviti najbližoj policijskoj stanici ili na besplatan broj telefona 122", saopštavaju iz MUP-a USK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije