Gradovi

Predloženo smanjenje spratnosti ili izgradnja novog objekta Doma zdravlja

Predloženo smanjenje spratnosti ili izgradnja novog objekta Doma zdravlja
Foto: N.N. | Predloženo smanjenje spratnosti ili izgradnja novog objekta Doma zdravlja u Bihaću

BIHAĆ - Okončano je ispitivanje stepena oštećenja zgrade Doma zdravlja u Bihaću, a predstavnici firmi koje su obavile ove aktivnosti ponudili su na vanrednoj sjednici Gradskog vijeća Bihaća u protekli petak gradskim vlastima dvije opcije...

Prva varijanta predviđa sanaciju oštećene građevine, a druga njeno rušenje te izgradnju potpuno novog objekta.

"Kada se radi o sanaciji, biće neophodno rušenje gornjih etaža kako bi se smanjila spratnost objekta i rasteretili nosači zgrade. Procjena je da bi sve to koštalo oko 6,5 miliona maraka, dok bi izgradnja novog objekta koštala oko milion više", kazao je Samir Grozdanić, predstavnik firme koja je vršila ispitivanja.

Odluku o tome kojem rješenju će se pristupiti u narednom periodu trebalo bi da donese rukovodstvo Doma zdravlja i Gradsko vijeće.

"Smanjenjem spratnosti izgubili bismo neophodan prostor za rad, dok bi se novi objekat mogao izgraditi prema našim potrebama i po postulatima struke. Ipak, konačna odluka biće donesena kada razmotrimo sve činjenice", smatra Ademir Jusufović, direktor ove zdravstvene ustanove. Gradsko vijeće je zatražilo od kantonalnih vlasti da ispune ranije dato obećanje te da osiguraju tri miliona maraka za potrebe rekonstrukcije ili izgradnje objekta, budući da ta sredstva nisu uvrštena u usvojeni budžet, a isto toliko sredstava ranije je osigurala Vlada FBiH.

Zbog teških oštećenja uzrokovanih zemljotresom u susjednoj Hrvatskoj, krajem prošle godine Dom zdravlja u Bihaću trenutno radi u znatno otežanim uslovima i sa smanjenim kapacitetima. Potres je uzrokovao veliku štetu na zidovima i stropovima unutrašnjih prostorija zgrade, te dio objekta učinio neupotrebljivim. Zbog toga su pojedini odjeli te zdravstvene ustanove izmješteni na više različitih lokacija u samom gradu, što značajno smanjuje efikasnost u pružanju zdravstvenih usluga. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije