Gradovi

Prosvjetari u USK ogorčeni što nisu testirani ni pregledani

Prosvjetari u USK ogorčeni što nisu testirani ni pregledani
Foto: N.N. | Prosvjetari u USK ogorčeni što nisu testirani ni pregledani

SANSKI MOST-Sindikati prosvjetnih radnika u Unsko sanskom kantonu iznijeli su danas niz zamjerki na račun Ministarstva obrazovanja USK u pogledu nove školske godine koja je u ovome kantonu jučer započela.

U sindikatima smatraju kako nisu preduzete sve potrebne mjere kako bi se zaštitilo zdravlje radnika u obrazovanju u okolnostima epidemije virusa korona.

Predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja USK Zehra Hadžić navodi kako prosvjetari nisu testirani na virus niti su im urađeni redovni sistematski pregledi na početku nove školske godine, pa se u biti i ne zna u kakvom su zdravstvenom stanju.

 „Kada smo, prilikom pregovora s kantonalnim vlastima, tražili da ljudi koji imaju teža hronična oboljenja ostanu kod kuće i da nastavu izvode onlajn, to nam nije odobreno. Iz toga vidimo da je našem Ministarstvu obrazovanja sasvim svejedno šta će se dogoditi prosvjetnim radnicima“, istakla je Hadžićeva.

Predstavnici sindikata upućuju i na potencijalni problem nedostatka dezinfekcionih sredstava i pitaju se da li će, kada se potroše ograničene količine, morati da ih nabavljaju sami ili u saradnji s roditeljima učenika.

Također, navode situaciju s područnim školama od kojih neke ne ispunjavaju ni propisane sanitarno higijenske uslove za izvođenje nastave, te boravak učenika i nastavnika.

Istakli su i problem nepostizanja dogovora oko novog kolektivnog ugovora, što bi moglo uzrokovati nesporazume i nove probleme u odvijanju nastavnog procesa tokom nove školske godine.

Međutim, u Ministarstvu obrazovanja USK navode kako su odvijanje nastave organizovali uz poštovanje svih potrebnih zdravstvenih mjera, te su pozvali prosvjetne radnike da ih se striktno pridržavaju.

 Navode kako će nastavni proces biti kombinovan organizacijom onlajn te predavanja u učionicama.

Razredi koji imaju više od 15 učenika podijeljeni su u dvije grupe, tako da će naizmjenično jedna grupa pratiti nastavu onlajn putem, a druga će biti u učionici. Učenici do šestog razreda osnovne škole, neće morati nositi zaštitne maske dok će se svi ostali ovog pravila morati pridržavati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije