Gradovi

Račun bihaćke bolnice privremeno odblokiran do 3. maja

Račun bihaćke bolnice privremeno odblokiran do 3. maja
Foto: N.N. | Račun bihaćke bolnice privremeno odblokiran do 3. maja

BIHAĆ - Kantonalna bolnica u Bihaću ponovo se našla u velikim problemima nakon što joj je na nekoliko dana blokiran žiro račun zbog tužbe dobavljača medicinske opreme koji zahtijeva naplatu dugovanja u iznosu od oko tri miliona maraka.

Direktor ove zdravstvene ustanove Hajrudin Havić potvrdio je kako je juče postignut dogovor s potražiocem da se račun bolnice privremeno odblokira do 3. maja ove godine.

"Do tada bi trebalo da uradimo određene stvari koje smo danas dogovorili i preciziramo dinamiku, te rokove otplate dugovanja. Ukupan dug prema ovome dobavljaču iznosi pet miliona maraka i radi se o najvećem dobavljaču lijekova i sanitetske opreme s kojim poslujemo", kazao je Havić.

Jedan od uslova je i stavljanje u funkciju medicinskog aparata za ultrazvučno razbijanje kamenca.

Taj aparat Kantonalna bolnica je ranije iznajmila od dobavljača, ali on nije stavljen u funkciju jer još nedostaje odgovarajuće rješenje od strane Ministarstva zdravstva FBiH.

Havić ističe kako se od dugovanja zbog kojih im je privremeno bio blokiran račun na glavnicu odnosi oko 2,4 miliona maraka,  a ostatak na kamate.

"Odranije plaćamo i druga dugovanja naslijeđena iz ranijih godina i to samo kamate, tako da nam sve to stvara ogromne poteškoće u poslovanju", kaže Havić.

Ministrica zdravstva USK Nermina Ćemalović kaže kako ukupna dugovanja Kantonalne bolnice u Bihaću iznose oko 11,5 miliona maraka i da se radi o dugu s kojim se ova zdravstvena ustanova nije u stanju nositi.

Dodaje kako je ranije predlagala da se ukupna dugovanja pokriju kreditnim zaduženjem, kako bi se izbjeglo multipliciranje kamata. Međutim, ova ideja tada nije dobila potrebnu podršku.

Da je kredit jedini put da bolnica postane solventna, smatra i direktor Havić, koji kaže kako su samo za kamate u protekle dvije godine platili oko 1,5 miliona maraka.

Zbog višegodišnjeg akumuliranja neplaćenih računa za lijekove, medicinski repromaterijal, opremu i druge potrepštine, dobavljači bolnice se u posljednje vrijeme sve češće odlučuju na tužbe, pa je opasnost od sudske blokade računa stalno prisutna.

Kantonalna bolnica u Bihaću se godinama susreće s velikim poteškoćama u svome radu, a dodatni problem predstavlja to što i dalje radi sa smanjenim kapacitetima, s obzirom na to da još nisu obnovljeni svi odjeli ove zdravstvene ustanove stradali u velikom požaru prije nešto više od dvije godine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije