Gradovi

Regionalna advokatska komora: Vlada ucjenjuje vlasnike sudskih presuda

Regionalna advokatska komora: Vlada ucjenjuje vlasnike sudskih presuda
Foto: N.N. | Regionalna advokatska komora: Vlada ucjenjuje vlasnike sudskih presuda

BIHAĆ - Regionalna advokatska komora USK ocijenila je da Vlada USK krši ustavne odredbe i međunarodne zakone time što od vlasnika sudskih presuda, koji potražuju dugovanja od Unsko-sanskog kantona, traži da se odreknu dijela glavnice dugovanja.

"Ovakva praksa je nezakonita jer su oni naše klijente sveli na razinu ucjene. Po njihovom pozivu, prioritet u isplati dugovanja imaće oni vlasnici presuda koji se odreknu zateznih kamata i deset posto glavnice duga", navodi Remzija Suljić, predsjednik pomenute komore.

Prema njegovim riječima, nije sporan zahtjev o odricanju od zateznih kamata, ali je ucjena tražiti da se neko odrekne i dijela glavnice.

"Način koji Vlada predlaže suprotan je Zakonu o izvršnom postupku kojim se reguliše, između ostalog, i hronologija isplate dugovanja. Tako se može desiti da, recimo, vlasnik potraživanja koje je staro pola godine ukoliko pristane na uslove Vlade ranije naplati svoja potraživanja od onoga koji na to čeka deset i više godina. To je suprotno zakonskim propisima", kaže Suljić.

Vlada Unsko-sanskog kantona osigurala je tri miliona maraka za isplatu dugovanja po osnovu sudskih presuda za budžetske korisnike koji su je tužili u proteklom periodu i u čiju korist su sudovi presudili.

Tako će nakon duže od decenije biti pokrenuta s mrtve tačke isplata ovih dugovanja, koja su u međuvremenu dostigla iznos od 180 miliona maraka.

Prvi u redu za isplate biće oni koji budu pristali na vansudske nagodbe na osnovu kojih se odriču iznosa za zatezne kamate, kao i 10 procenata od glavnice ukupnih potraživanja, odlučila je Vlada USK.

Prema dostupnim informacijama, postoji više od 11.000 potražilaca, a najveći dio potraživanja dolazi iz resora obrazovanja.

Pomenuta dugovanja su nastajala tokom protekle dvije decenije kada su radnici u javnoj upravi, prosvjeti, policiji i drugim oblastima tužili Vladu zbog toga što su dobijali lične dohotke i druge naknade umanjene u odnosu na iznose predviđene kolektivnim ugovorima. Godinama su se dugovanja akumulirala i dostigla astronomski iznos i za njihovu isplatu, kako se procjenjuje, biće potrebne desetine godina ukoliko se nastavi ovim tempom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije