Gradovi

Štrajk medicinara u Bihaću: Radnici traže bolje uslove

Štrajk medicinara u Bihaću: Radnici traže bolje uslove
Foto: Fena | Štrajk medicinara u Bihaću: Zgrada Doma zdravlja nije bezbjedna za rad

BIHAĆ - Radnici Doma zdravlja u Bihaću organizovali su juče dvosatni štrajk upozorenja kako bi na taj način iskazali nezadovoljstvo, kako kažu, katastrofalnim uslovima rada u zgradi, koja je teško oštećena zbog posljedica zemljotresa koji je krajem protekle godine pogodio susjednu Hrvatsku.

Štrajk su organizovale sindikalne organizacije Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu te Sindikata liječnika i stomatologa u toj zdravstvenoj ustanovi, a od nadležnih ustanova u Unsko-sanskom kantonu zatraženo je da se u što skorijem roku pristupi rješavanju ovog problema.

Također, istaknuto je kako je neophodno primarnu zdravstvenu zaštitu organizirati na takav način da građani sve medicinske usluge mogu dobiti na jednom mjestu, što trenutno nije slučaj.

Zbog teških oštećenja uzrokovanih zemljotresom, Dom zdravlja u Bihaću trenutno radi u znatno otežanim uslovima i smanjenim kapacitetima. Potres je uzrokovao veliku štetu na zidovima i stropovima unutrašnjih prostorija zgrade te ih učinio neupotrebljivima.

Zbog toga su odjeli te zdravstvene ustanove izmješteni na više lokacija u samom gradu, što značajno smanjuje efikasnost u pružanju zdravstvenih usluga. Ovom prilikom sindikati su podržali zaključak donesen na nedavno održanoj vanrednoj sjednici Gradskog vijeća Bihaća da je potrebno izgraditi potpuno novi objekat te zdravstvene ustanove.

Zauzet je stav da se on mora nalaziti u neposrednoj blizini Kantonalne bolnice, a bilo bi idealno da to bude u samom njenom krugu.

Iz budžeta Federacije BiH za Dom zdravlja osigurana su namjenska sredstva u visini od tri miliona maraka, a u narednom periodu očekuje se podrška Vlade USK i grada Bihaća.

Prema nekim procjenama, za izgradnju potpuno novog objekta bilo bi potrebno oko šest miliona maraka, dok bi sanacija oštećene zgrade zahtijevala više sredstava.

Inače, ova ustanova zapošljava oko 200 radnika, koji s neizvjesnošću prate dalji tok događaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije