Gradovi

Sudbina zgrade Doma zdravlja u Bihaću biće poznata sredinom aprila

Sudbina zgrade Doma zdravlja u Bihaću biće poznata sredinom aprila
Foto: N.N. | Sudbina zgrade Doma zdravlja u Bihaću biće poznata sredinom aprila

BIHAĆ - Odabrane firme započele su ovih dana ispitivanje stepena oštećenja zgrade Doma zdravlja u Bihaću, koja je stradala u zemljotresu koji je krajem prošle godine pogodio susjednu Hrvatsku, a do polovine aprila znaće se dalja sudbina ovog objekta.

Prema riječima Ademira Jusufagića, direktora te zdravstvene ustanove, nakon što budu objavljeni rezultati ispitivanja, biće poznato da li će se oštećena zgrada moći popraviti ili će morati biti srušena.

"Odabrali smo izvođače radova putem tendera, te čekamo seizmološki i statički nalaz. U međuvremenu, dio zgrade koji je manje oštećen bili smo primorani staviti u funkciju zbog pogoršanja zdravstvene situacije, a to je odobrila i struka", istakao je Arifagić.

Inače, zbog otežanih uslova rada, radnici u ovoj ustanovi su nedavno organizovali dvosatni štrajk upozorenja kako bi na taj način iskazali nezadovoljstvo katastrofalnim uslovima u kojima borave.

Ministrica zdravstva u Vladi USK Nermina Ćemalović istakla je da bi najgore rješenje bilo rušenje građevine jer bi se u tom slučaju veoma teško našao prostor gdje bi se izmjestile sve zdravstvene službe ove ustanove.

Zbog teških oštećenja uzrokovanih zemljotresom, Dom zdravlja u Bihaću trenutno radi u znatno otežanim uslovima i sa smanjenim kapacitetima.

Potres je uzrokovao veliku štetu na zidovima i stropovima unutrašnjih prostorija zgrade, te ih učinio neupotrebljivima. Zbog toga su pojedini odjeli te zdravstvene ustanove izmješteni na više različitih lokacija u samom gradu, što značajno smanjuje efikasnost u pružanju zdravstvenih usluga.

Prema nekim procjenama, za izgradnju potpuno novog objekta bilo bi potrebno oko šest miliona maraka, a dio novca je već osiguran iz federalnog i kantonalnog budžeta. Inače, ova ustanova zapošljava oko 200 radnika koji sa strahom i neizvjesnošću prate dalji tok događaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije