Gradovi

Šume u USK pune migranata

Šume u USK pune migranata
Foto: N.N. | Šume u USK pune migranata

BIHAĆ- Bezbjedonosna situacija na području Unsko sanskog kantona trenutno je pod kontrolom, mada migranti i dalje pristižu na ove prostore, a mnogi se nalaze u šumama.

To nam je potvrdio portparol MUP-a USK, Ale Šiljdedić, istakavši kako se u prihvatnim centrima u ovome kantonu trenutno nalazi oko 3.000 migranata, a procjena je da ih bar isto toliko boravi na otvorenom, najveći broj u divljim šatorskim naseljima u šumama nadomak Bihaća i Velike Kladuše.

 „Nema neke velike promjene kada je u pitanju situacija s migrantima, najveći broj ih je i dalje u tim šatorskim naseljima, jer su vremenske prilike još uvijek povoljne. Ta naselja su u blizini granice s Hrvatskom i oni svakodnevno pokušavaju da je pređu, neki uspiju, a mnoge vraća natrag hrvatska policija“, kaže Šiljdedić.

Prema njegovim riječima, obzirom da se bliži hladniji vremenski period očekivati je da se migranti, koji sada borave u šumama, počnu ponovo vraćati u urbane dijelove u potrazi za hranom i skloništem.

 „O tome kako će se situacija dalje razvijati nezahvalno je govoriti, ali nas iskustvo uči da se dolaskom zime povećava broj provala u napuštene kuće, kao i broj drugih krivičnih djela“, istakao je Šiljdedić za „Nezavisne“.

 U ovome trenutku najveći problem, kada je riječ o aktuelnoj migrantskoj krizi, je kako obezbjediti smještaj za migrante koji su van prihvatnih centara.

Situacija se dodatno pogoršala nakon zatvaranja Bire i deložacije migranata iz tog centra.

Iako su međunarodne organizacije zatražile da se taj centar ponovo otvori i u njega smjeste migranti, gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić, kaže kako o tome nema govora.

 „Ako neko misli da će Bihać ponovo moći da trpi pritisak migranata, grdno se vara. Jedino rješenje u ovome trenutku je ulaganje u Lipu, proširenje kapaciteta tog kampa za nove migrante“, kazao je Fazlić.

On je dodao kako se još uvijek ništa ne čini na tom planu, te da će problem biti i s migrantima koji su sada smješteni na tom lokalitetu jer se Lipa uopšte ne priprema za zimski period.

 Takvo mišljenje dijeli i ministrica zdravstva u Vladi USK, Nermina Ćemalović, te ističe kako u Lipi postoje i odgovarajući uslovi za zdravstveni nadzor migranata. Prema njenim riječim dodatnu otežavajuću okolnost u cijeloj situaciji predstavlja i korona virus, te pogoršanje epidemiološke slike u poslednje vrijeme.

Do sada je u ovom kantonu virus potvrđen kod 17 migranata od kojih se 15 oporavilo a dva su u izolatoriju kantonalne bolnice.

„Međutim, situaciju je jako teško kontrolisati kod migranata koji su na otvorenom“, istakla je Ćemalovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije