Gradovi

Tokom ljeta utrostručene količine smeća na deponijama u Sanskom Mostu

Tokom ljeta utrostručene količine smeća na deponijama u Sanskom Mostu
Foto: N.N. | Tokom ljeta utrostručene količine smeća na deponijama u Sanskom Mostu

SANSKI MOST - Kapaciteti gradske deponije u Sanskom Mostu u potpunosti su popunjeni i trenutno najveći komunalni problem u ovome gradu je gdje odlagati smeće.

Prema riječima Faruka Alagića, tehničkog direktora Javnog komunalnog preduzeća "Sana", koje gazduje pomenutom deponijom, tokom ljetnog perioda, zbog dolaska velikog broja građana koji žive i rade u dijaspori, utrostručene su količine smeća koje se prikuplja i odlaže.

Prema njegovim riječima, samo je pitanje dana kada bi nadležni inspekcijski organi mogli zabraniti deponovanje smeća na ovoj lokaciji.

"Na ovaj problem upozoravamo već dugo vremena općinske vlasti, ali zasad bez rezultata. Kapaciteti sadašnje deponije su potpuno iscrpljeni i potrebno je pronaći neko dugoročno i kvalitetno rješenje, jer dolazimo u situaciju da nećemo više imati gdje odlagati smeće", kaže Alagić.

Prema njegovim riječima, na deponiju se na godišnjem nivou odlaže desetak hiljada tona smeća, što je ogromna količina, a problem predstavlja nelegan dovoz i deponovanje u noćnim satima, kako na samoj deponiji, tako i u njenoj okolini, pa se stvorilo mnoštvo divljih deponija koje ugrožavaju okoliš. Gradska deponija u Sanskom Mostu nalazi se na brdu Magarice, iznad samog grada, a formirana je davne 1968. godine i od tada ima karakter privremene, ali se i dalje koristi zbog nepostojanja drugih kvalitetnih rješenja. Dugo vremena lokalne vlasti su se uzdale u projekat regionalne deponije za Unsko-sanski kanton, kako bi se na taj način riješilo pitanje odlaganje smeća, ali je taj projekat u međuvremenu propao. Pored nepovoljne ruže vjetrova, zbog čega se često širi neprijatan miris s ovoga mjesta, ekolozi ukazuju i na zagađenje nekoliko obližnjih izvora, s obzirom na to da se smeće odlaže na propusnom kraškom zemljištu. O ovome problemu je prije nekoliko mjeseci raspravljalo i Općinsko vijeće Sanski Most, pa je nadležnim općinskim službama dat rok od dva mjeseca da odrede potencijalne buduće lokacije gdje bi se mogla formirati nova deponija, dok bi se sadašnja zatvorila i sanirala. Međutim, rok je istekao, a nova lokacija još nije ponuđena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije