Gradovi

U Sanskom Mostu za pse lutalice nema efikasnog rješenja

U Sanskom Mostu za pse lutalice nema efikasnog rješenja
Foto: N.N. | U Sanskom Mostu za pse lutalice nema efikasnog rješenja

SANSKI MOST - Na ulicama Sanskog Mosta u ovim zimskim danima primjetan je veliki broj pasa lutalica, a građani se sve češće žale na njihovu agresivnost.

Već dugi niz godina ne postoji adekvatno rješenje za ovaj komunalni problem, a sva dosadašnja su bila kratkoročna i nedovoljno efikasna. U Javnom komunalnom preduzeću "Sana" kažu kako pse s ulica svakodnevno uklanjaju, ali da nema odgovarajuće lokacije gdje bi se mogli smjestiti.

Tehnički direktor ovog preduzeća Faruk Alagić ističe kako je njihov zadatak da ih izmjeste iz gradskog područja, a to čine tako što ih odvoze i ostavljaju na lokalitetu gradske deponije, ali se potom najveći broj njih ponovo vraća na gradske ulice.

"Prema pravilima, smo pse bi trebalo da predajemo Veterinarskoj stanici kako bi se obavila njihova sterilizacija, ali to u posljednje vrijeme ne fukcioniše jer niko ne plaća te aktivnosti. U međuvremenu, njihov broj se neprestano povećava zbog prirodne reprodukcije, ali i zbog toga što se psi dovoze iz drugih općina i tu ostavljaju", kazao je Alagić.

Inače, u ovom gradu postoje dva azila za napuštene životinje, ali su oba u privatnom vlasništvu. Tamo su nam rekli kako su njihovi kapaciteti u potpunosti popunjeni i da nisu u mogućnosti da primaju nove životinje, te ističu kako s lokalnim vlastima nemaju nikakav sporazum o zbrinjavanju napuštenih pasa. U prošlosti se problem s psima lutalicama u Sanskom Mostu rješavao angažiranjem članova lovačkog društva i njihovim odstrelom, ali je takva praksa zabranjena prije više godina, kada je Bosna i Hercegovina usvojila Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja. "Strogo je zabranjeno mučenje i ubijanje životinja i zakon je za to predvidio stroge kazne.

Pse lutalice je moguće ustrijeliti jedino unutar prostora koji je označen kao lovište, ali nikako u urbanim sredinama gdje su potpuno zaštićeni", kaže Mesud Aganović, sekretar Lovačkog društva "Sana". U nadležnim općinskim službama priznaju kako bi jedino efikasno rješenje za ovaj problem bila izgradnja javnog skloništa za napuštene životinje, ali da se radi o iznimno skupom projektu koji prevazilazi kapacitete ove lokalne zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije