Gradovi

USK može da primi i brine o 1.000 migranata

USK može da primi i brine o 1.000 migranata
Foto: N.N. | USK može da primi i brine o 1.000 migranata

BIHAĆ - Optimalna mogućnost Unsko-sanskog kantona, kada je riječ o boravku migranata, je hiljadu osoba u dva centra na području Bihaća i Velike Kladuše, odredila je Operativna grupa za migrantsku krizu USK.

"Ovo je broj kojem možemo da odgovorimo kada je u pitanju humanitarni, sigurnosni i zdravstveni aspekt. Ranije dogovorena brojka, koja je iznosila 3.200 migranata na području USK, više ne važi", istakao je premijer ovog kantona Mustafa Ružnić.

Prema njegovim riječima, promijenile su se okolnosti u vezi s migrantskom krizom u zemlji, s obzirom na to da je osposobljeno još nekoliko prihvatnih centara u drugim dijelovima BiH gdje se mogu smjestiti migranti. Ružnić je istakao kako od nadležnih institucija očekuju da ispoštuju njihov zahtjev i da se obavi dislokacija preostalih migranata u druge centre i na taj način rastereti ovaj kanton.

"Također, u saradnji s Ministarstvom sigurnosti BiH tražimo mogućnost da se sadašnji prihvatni centri u našem kantonu rasformiraju i da se upostavi jedinstveni tranzitni centar za migrante. On bi trebalo da se nalazi van urbanog područja i već smo za to ponudili nekoliko lokacija", kazao je Ružnić.

Operativna grupa je zatražila od nadležnih institucija da se maloljetne osobe iz prihvatnih kampova bez roditeljskog staranja izmjeste u raspoložive kapacitete kojima upravljaju državne službe. Prema posljednjim podacima, takvih maloljetnika ima oko 500, a evidentirani su brojni slučajevi njihovog iskorištavanja i zloupotrebe od strane starijih migranata.

Vladi FBiH upućen je zahtjev da se donese odluka o zabrani transporta ilegalnih migranata vozom ili drugim vozilima, a pripadnicima policije dat je zadatak da pojačaju nadzor i zabrane okupljanja ilegalnih migranata u urbanim sredinama. Kada je riječ o zdravstvenom aspektu, iskazana je bojazan zbog mogućnosti da se virus korona pojavi među migrantskom populacijom.

Istaknuto je kako bi se u tom slučaju Unsko-sanski kanton teško izborio s takvim izazovom. Prema podacima policije, u četiri prihvatna centra u USK trenutno boravi 3.415 migranata, ali se procjenjuje kako ih ukupno ima više od 5.000, s obzirom na to da mnogi borave u privatnom smještaju ili u napuštenim objektima. Ono što zabrinjava jeste konstantno povećanje njihovog broja u posljednjih desetak dana, s obzirom na to da mnogi s poboljšanjem vremenskih prilika dolaze na područje USK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije