Gradovi

Uklonjena bomba teška 226 kilograma kod Novog Grada

Uklonjena bomba teška 226 kilograma kod Novog Grada
Foto: Srna | Uklonjena bomba teška 226 kilograma kod Novog Grada

NOVI GRAD - Avio-bomba teška oko 226 kilograma zaostala iz Drugog svjetskog rata uklonjena je jutros ispod drumskog mosta na rijeci Sani kod Novog Grada.

Bombu su uklonili pripadnici Sektora za deminiranje Republičke uprave Civilne zaštite i Ministarstva unutrašnjih poslova Češke.

Pomoćnik direktora Republičke uprave Civilne zaštite Dragan Kos rekao je da je avio-bomba, nakon vađenja iz korita rijeke Sane, prevezena čamcima češke policije 1.700 metara uzvodno, a zatim pretovarena u vozilo, a biće neutralisana u Petkovcu.

Prema njegovim riječima, bomba je teška 226 kilograma i ima oko 100 kilograma eksploziva.

Kos kaže da je akcija istraživanja, lociranja, uklanjanja i neutralisanja eksplozivnih sredstava u koritu rijeke Sane u Novom Gradu trajala od 12. avgusta.

"Radili smo sa pripadnicima češke policije i razmjenili iskustva. To je bila i prilika za obuku naših ronilaca. Radilo smo i sa opremom koju oni inače koriste", rekao je Kos.

Šef češke policijske misije Martin Kučera rekao da je misija u Novom Gradu završena uspješno, te da su za njihov boravak opština Novi Grad i Republička uprava Civilne zaštite obezbijedili sve potrebne uslove.

Zamjenik načelnika opštine Novi Grad Bojan Lukač kaže da su avio-bombe u koritu rijeke Sane bile potencijalna opasnost 75 godina.

"Nadamo se da su sad građani bezbjedni i da su uklonjena sva eksplozivna sredstva", rekao je Lukač.

On je dodao da je ove sedmice iz korita rijeke Sane uklonjeno ukupno sedam avio-bombi, od čega je šest izvađeno 22. avgusta, ispod željezničkog mosta.

Kod željezničkog mosta su 2016. uklonjene tri njemačke avio-bombe, a kod drumskog mosta prošle godine jedna engleska avio-bomba.

U Novom Gradu od 12. avgusta boravi 20 pripadnika češke policije, koji su radili zajedno sa pripadnicima Republičke uprave Civilne zaštite, pirotehničarima iz Srbije i pripadnicima Federalne uprave Civilne zaštite na uklanjanju zaostalih bombi iz Sane.

Misija je organizovana u okviru bezbjednosno razvojne saradnje MUP-a Češke i BiH koja traje od 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije