Gradovi

Vatra progutala borovu šumu staru 60 godina

Vatra progutala borovu šumu staru 60 godina
Foto: N.N. | Vatra progutala borovu šumu staru 60 godina

SANSKI MOST - Na lokalitetu Predojevića glavica, nadomak Lušci Palanke, Općina Sanski Most, rano jutros izbio je požar koji je zahvatio oko četiri hektara šume u kojoj raste bijeli bor, izuzetno vrijedna crnogorična kultura, te je pričinjena ogromna materijalna šteta.

Prema riječima Mehe Talića, predstavnika preduzeća „Unsko sanske šume“, u gašenju požara sudjelovalo je četrdesetak ljudi, radnika firme i sanskih vatrogasaca koji su, poslije višeastne borbe, uspjeli požar staviti pod kontrolu.

Talić ističe kako se radi o šumi čija je starost oko 60 godina, a problem u gašenju požara predstavljali su suh teren i vegetacija, te vjetar koji je dodatno raspirivao vatru.

„U ovome trenutku još nisu poznate razmjere štete, ali su procjene kako će one biti izuzetno velike obzirom na kvalitet šume i opožarenu površinu. Nije sasvim pouzdano šta je mogući uzrok požara, ali se najvjerovatnije radi o ljudskom faktoru“, istakao je Talić.

Prema njegovim riječima, problem je što se ovakve šume ne mogu podmladiti, a požarom je uništen i rijedak ekosistem koji živi u njima, pa su štete samim time mnogo veće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije