Gradovi

Vodostaj Sane nikad niži

Vodostaj Sane nikad niži
Foto: N.N. | Vodostaj Sane nikad niži

SANSKI MOST - U Sanskom Mostu je izmjeren vodostaj Sane od svega 71 centimetar, što je najniži izmjereni vodostaj ove rijeke otkako se on uopšte mjeri.

Ova pojava uzrokovana je dugim sušnim periodom i izuzetno malom količinom padavina, a ono što zabrinjava jeste da je nivo rijeke Sane i njenih pritoka svake godine sve manji, što značajno pogoršava ukupnu hidrološku sliku na ovim prostorima.

Iz preduzeća "Vodovod i kanalizacija" kažu kako je snabdijevanje pitkom vodom korisnika gradskog vodovoda uredno i redovno, ali bi problemi mogli nastati ako se nastavi period bez padavina.

Zbog toga su iz ovog preduzeća pozvali korisnike da racionalno koriste vodu za piće, a oformljena je i inspekcija koja će obilaziti domaćinstva i kontrolisati način potrošnje vode.

Zbog niskog vodostaja značajno je smanjena protočnost rijeke Sane i njenih pritoka, što uzrokuje pojavu stajaćih voda, kao i zagrijavanje vode usljed visokih temperatura.

Iz Društva sportskih ribolovaca "Devet rijeka" kažu kako ovakva situacija dovodi do migracija riba, koje se povlače u predjele rijeke gdje ima više kiseonika, a u posljednjih nekoliko dana evidentirano je i više dojava građana o uginućima riba, što se upravo dovodi u vezu sa smanjenom količinom kiseonika.

Iz pomenutog društva upozoravaju da je na rijeci Sani i njenim pritokama dozvoljen ribolov jedino pomoću ribarskog štapa, te da je pojačan nadzor ribočuvarskih službi i policije na terenu kako bi se onemogućio krivolov.

Iako ovako nizak vodostaj rijeke Sane mnogi dovode u vezu s globalnim klimatskim promjenama, hidrolog Emir Trožić smatra kako je riječ o periodičnim cikličnim kretanjima u prirodi i da nema bojazni da bi moglo nestati vode.

"Ukoliko se prate ovakve pojave unatrag nekoliko decenija, može se vidjeti da slični periodi nisu izuzeci, već da ih je bilo u prošlosti. Radi se o cikličnim periodima koji mogu potrajati godinama, pa imamo promjenljive hidrološke cikluse kada je više ili manje vode. Sve je to normalna pojava u prirodi i smatram kako nema toliko veze s globalnim klimatskim promjenama", istakao je  Trožić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije