Gradovi

Zaključak Opštinskog vijeća u Bosanskoj Krupi: Stop za migrante

Zaključak Opštinskog vijeća u Bosanskoj Krupi: Stop za migrante
Foto: N.N. | Zaključak Opštinskog vijeća u Bosanskoj Krupi: Stop za migrante

BOSANSKA KRUPA - Općinsko vijeće u Bosanskoj Krupi usvojilo je na danas održanoj sjednici zaključak o zabrani dovoženja migranata iz drugih općina i gradova Unsko-sanskog kantona na područje te lokalne zajednice i o tome će biti upoznate nadležne institucije.

Kako je istaknuto, u posljednjih nekoliko sedmica Bosanska Krupa se suočava s povećanim prilivom migranata koji se zadržavaju na teritoriji te općine.

Rezultat je to ranije odluke Operativne grupe za migrantsku krizu USK o zabrani dovoženja i kretanja migranata na području Unsko-sanskog kantona i aktivnosti kantonalne policije, koja migrante iz urbanih područja Bihaća i Velike Kladuše autobusima prebacuju na lokalitet Bosanske Otoke, na ulazu u ovaj kanton iz pravca Republike Srpske, nekoliko kilometara od Bosanske Krupe.

Tamo već duže vrijeme, u zoni međuentitetske linije razgraničenja, boravi više stotina migranata, a mještani koji žive u okolnim naseljima žale se na sve češće provale i krađe čiji su oni počinioci, te na ugroženu sigurnost.

Situacija nije puno bolja ni na lokalitetu Velečevo, nadomak Ključa, gdje policija onemogućava prevoz migranata te ih izvodi iz autobusa i drugih vozila kojima se dovoze.

U improvizovanom kampu, koji se nalazi na ovom lokalitetu, svakodnevno boravi više stotina migranata, zbog čega je Općinsko vijeće Ključa nedavno upozorilo na moguću humanitarnu katastrofu, a zatraženo je i ukidanje policijskog punkta. 

O tome da vlasti i mještani lokalnih zajednica na području USK ne žele prisustvo migranata svjedoči i najava protestnog skupa u Velikoj Kladuši koji se planira održati 17. septembra, za kada je zakazana i sjednica tamošnjeg Općinskog vijeća.

U pozivu građanima koji je upućen preko društvenih mreža od strane neformalne grupe građana istaknuto je kako se ne smije dozvoliti formiranje još jednog migrantskog kampa na području te općine.

Inače, Operativna grupa za migrantsku krizu uputila je lokalnim vlastima te općine zahtjev o određivanju nove lokacije van urbanog područja, gdje bi se, po uzoru na Lipu kod Bihaća, formirao novi prihvatni kamp. 

Prema riječima Nermina Kljajića, ministra unutrašnjih poslova USK, u novi kamp bi se potom izmjestilo oko 800 migranata koji trenutno borave u "Miralu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije