Gradovi

Zeleno svjetlo za gradnju BBI centra

Zeleno svjetlo za gradnju BBI centra
Foto: N.N. | Zeleno svjetlo za gradnju BBI centra

BIHAĆ - Gradsko vijeće Bihaća dalo je na svojoj posljednjoj sjednici prije nekoliko dana zeleno svjetlo za izgradnju velikog trgovačko-poslovnog centra, čiji je investitor preduzeće "BBI Real estate" iz Sarajeva, čime je poslije pune tri godine otkočena realizacija ovog višemilionskog projekta. Pomenuti objekat će se graditi na mjestu gdje se nalazi kino "Una", koje je gradska vlast u Bihaću prodala sarajevskoj kompaniji za iznos od 1,1 milion maraka.

Inače, u proteklom periodu projekat je bio u zastoju zbog protivljenja njegovoj realizaciji i mnogobrojnih žalbi građana koji žive u neposrednoj blizini. Prema riječima Davora Župe, predsjedavajućeg Gradskog vijeća, na ovaj način investitoru su odriješene ruke i on može započeti s aktivnostima na dobijanju neophodnih urbanističkih i građevinskih dozvola i saglasnosti.

"Bila je ovo teška i kompleksna odluka. Trebalo je izvagati sve argumente koji su govorili u prilog i protiv projekta. Ipak, procijenjeno je kako je u ovom trenutku to interes grada zbog teškog finansijskog stanja i činjenice da su nam neophodne nove investicije i radna mjesta", kazao je Župa. Inače, u proteklim godinama građani koji žive u okolnim zgradama odbijali su dati investitoru saglasnost za građevinske radove.

Oni tvrde kako se radi o objektu velikih gabarita čija će gradnja imati negativan uticaj na njihov život, budući da su uske ulice u tom dijelu grada neprikladne za saobraćaj velikih građevinskih mašina. Za njih je sporna i spratnost budućeg objekta, jer tvrde da će on visinom premašivati okolne zgrade i zaklanjati sunčevu svjetlost, a istakli su i da strahuju za stabilnost okolnih zgrada i kuća. 

Također, građani su kivni na bivšeg gradonačelnika Emdžada Galijaševića i tvrde da je on mimo njihovog znanja i pristanka dogovorio prodaju zgrade nekadašnjeg kina te uslove izgradnje novog objekta.  S druge strane, zagovornici projekta kažu kako se radi o investiciji od preko deset miliona maraka koja će dovesti do otvaranja oko 150 novih radnih mjesta i biti značajan stimulans razvoju lokalne ekonomije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije