Gradovi

Zemljotres oštetio oko 1.400 objekata u RS

Zemljotres oštetio oko 1.400 objekata u RS
Foto: Arhiva | Zemljotres oštetio oko 1.400 objekata

KOSTAJNICA, KOZARSKA DUBICA - Više od 1.340 objekata, po dosad prikupljenim podacima, oštećeno je u prošlosedmičnom zemljotresu na području Kostajnice, Kozarske Dubice i Novog Grada.

Kada toj cifri dodamo i Prijedor, u kojem je, po preliminarnim informacijama, šteta uočena na desetinama građevina, govorimo o gotovo 1.400 objekata, mada su prijave i dalje u toku.

Nikola Janjetović, načelnik Kostajnice, potvrdio je za "Nezavisne" da je na području te lokalne zajednice oštećeno oko 600 objekata.

"Uglavnom su to stambeni objekti, ali je u pitanju i nekoliko zgrada institucija, odnosno zgrada opštine, Poreske uprave, srednje škole, radija... Još je rano govoriti o iznosu štete", naveo je Janjetović.

Prema njegovim riječima, inženjeri su juče došli kako bi pregledali objekte koji su za rušenje, te one koji su označeni kao neuslovni.

"Za rušenje je 15 objekata, a neuslovnih je 35. Uglavnom su to stambeni objekti", naveo je Janjetović, te dodao da je štetu na objektima napravio i zemljotres koji je Petrinju potresao juče ujutru.

U Kozarskoj Dubici prijavljena je šteta na više od 500, uglavnom stambenih objekata.

"Naša komisija radi od prvog dana, obišli smo mnogo toga. Otvorili smo broj telefona na koji građani prijavljuju štetu. Sad imamo više od 500 prijava", naveo je za "Nezavisne" Radenko Reljić, načelnik opštine Kozarska Dubica.

Kako je istakao, imaju deset objekata koji više nisu uslovni za stanovanje.

"Mi smo te ljude pomjerili iz objekata ili u privatni smještaj, ili u hotel, na teret opštine. Imamo tri objekta koja su potpuno uništena i ljudi više ne mogu biti unutra. Kada je riječ o ostalim objektima, radi se recimo o oštećenju krova, šteti po zidovima i tako dalje", istakao je Reljić, naglašavajući da je, na osnovu dosadašnjih prijava, procijenjena šteta oko 600.000 maraka.

Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad, rekao je juče da je šteta od zemljotresa prijavljena na 240 objekata u ovoj lokalnoj zajednici.

On je dodao da je od ukupnog broja objekata gdje je šteta prijavljena 15 u vlasništvu pravnih lica, a ostalo su individualni stambeni objekti.

"Četiri objekta nisu sigurna za stanovanje, porodice su morale da se isele. Sada kontaktiramo Vladu Republike Srpske kako bi i opštini Novi Grad bila dodijeljena sredstva da sanira štetu", rekao je Drljača.

On je naveo da se za porodice koje su morale napustiti svoje kuće mora naći adekvatno rješenje.

Dalibor Pavlović, gradonačelnik Prijedora, rekao je za "Nezavisne" da još nemaju utvrđen precizan broj objekata koji su oštećeni u zemljotresu. Komisija je od juče na terenu.

"Po dojavama naših građana idemo na teren da utvrdimo štetu. Biće tu štete, imamo već popriličan broj prijava. Još ne znamo precizno o koliko objekata je riječ, ali sigurno o desetinama", naveo je Pavlović.

Zemljotres od 4,2 po Rihteru, koji je juče pogodio još ranije razoreno područje Hrvatske, osim u toj državi, izazvao je novu štetu i na pojedinim objektima u Srpskoj, a osjetio se i u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije