Hronika

Đukanovića čuvali kao Kotarana

Đukanovića čuvali kao Kotarana
Foto: Velibor Tripić | Đukanovića čuvali kao Kotarana

BANJALUKA - Benedi Đukanović, osumnjičeni za ubistvo banjalučkog privrednika Slaviše Krunića i njegovog radnika obezbjeđenja Žarka Pavlovića, u petak je, tokom dovođenja u Okružni sud u Banjaluci, na sebi imao pancirni prsluk, baš kao svojevremeno i serijski ubica iz Kozarske Dubice Goran Kotaran.

Veliki broj policajaca, od čega ih je dio takođe bio zaštićen pancirima, a neki su u rukama imali i duge cijevi, u stopu je lisicama vezanog Đukanovića pratio do sudnice, gdje je doskorašnjem najtraženijem bjeguncu potom određen pritvor.

Takve scene viđali smo rijetko i prilično davno - na primjer još 2007. godine, kada se sudilo Kotaranu, kojeg danas mnogi znaju i po nadimku - balkanski Hanibal Lektor.

U sudnici se Đukanović, obučen u istu majicu i hlače koje je nosio i u srijedu naveče, kada se predao policiji u Sarajevu, zadržao manje od sat vremena, nakon čega izjavu nisu davali ni odbrana ni tužilac, ali se oglasio sud, u čiju sudnicu novinari nisu mogli ući tokom ročišta.

"Pritvor je određen zbog bojazni od bjekstva", rekla je Slavica Divjak, portparol ovog suda.

Pritom je Vesna Rujević, koja je Đukanovićev advokat po službenoj dužnosti, ekspresno uložila žalbu, a sud bi o tome odluku trebalo da saopšti već u ponedjeljak.

Dragica Tojagić, portparol Republičkog javnog tužilaštva, podsjetila je da je Đukanoviću pritvor određen ranije radi opasnosti od bjekstva.

"Đukanović i njegov branilac su se protivili, a tužilac je ostao pri stavu da mjera pritvora ostane na snazi. Nakon odluke Okružnog suda da mjera pritvora ostane na snazi, Đukanović je vraćen u Kazneno-popravni zavod Banjaluka", rekla je Tojagićeva.

Dok sud razmatra žalbu, Đukanović ostaje iza brave, a ako žalba bude odbačena, u KPZ-u će provesti mjesec dana, s tim što se taj period računa od momenta hapšenja.

"Tokom dovođenja Đukanovića u sud i povratka u pritvor nije bilo nikakvih problema. Da sve tako protekne, pobrinuli su se pripadnici Interventne jedinice Sudske policije RS. Na potezu je tužilac, koji će, očekuje se, za koji dan saslušati Đukanovića", otkrivaju izvori "Nezavisnih".

Đukanovića terete za dvostruko ubistvo i pokušaj ubistva od 22. aprila, kada su u Glamočanima, kod Laktaša, ubijeni Krunić i Pavlović, a ranjen vozač Goran Ilić.

Ubijen je tada i napadač Željko Kovačević. Drugi osumnjičeni Emilio Baldo ubrzo je uhapšen. U pritvoru je, uz Đukanovića i Baldu, i bokser Rodoljub Gajić, radnik firme "Sector Security", koji se dovodi u vezu s ubistvom svog poslodavca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije