Hronika

Hronologija potrage za Edinom Gačićem

Hronologija potrage za Edinom Gačićem
Foto: Anadolija | Hronologija potrage za Edinom Gačićem

SARAJEVO - Nakon što je za njim tragalo više od 1.200 policajaca, Edin Gačić je u utorak lociran i likvidiran u razmjeni vatre sa policijom.

Prema zvaničnim navodima policije, Gačić je ubijen na širem području Tarčina, u opštini Hadžići.

Punih devet dana, javnost je svjedočila opsežnoj potrazi sa zemlje i iz vazduha.

Edin Gačić je 4. februara u 7.30 ujutro usmrtio Sauda Sultanića u mjestu Podorašac, u blizini Konjica. Policija mu je ubrzo izgubila svaki trag.

Potragu za njim narednih dana vodilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona. Nije bilo novih informacija, sve do 9. februara.

Tog dana, u večernjim satima, pronađeno je beživotno tijelo pripadnika Federalne uprave policije, Mahira Begića. Kantonalno tužilastvo u Sarajevu otvorilo je istragu, podsjeća televizija "N1".

Potraga je intenzivirana na području sarajevskog kantona. SIPA, OBA, kantonalni MUP-ovi, i MUP Republike Srpske, angažovali su svoje ljudstvo i resurse, da lociraju i privedu pravdi Edina Gačića.

U potrazi za višestrukim ubicom bilo je uključeno oko 1.200 pripadnika policije, kao i dronovi i oprema za potragu po mraku.

Tokom potrage, građani su policiji dojavljivali razne informacije koje su provjeravane.

Mještani sela oko Hadžića bili su danima u strahu, a onda je policija u utorak ujutro dobila vrijednu informaciju.

''Dobili smo jednu vrijednu informaciju, nadam se da će uroditi plodom, vidjet ćemo šta će se desiti'', rekao je u utorak ujutro za "N1" Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Satima kasnije višestruki ubica Edin Gačić likvidiran je u razmjeni vatre sa specijalcima. Kada su ga opkolili, zapucao je na njih, a oni su uzvratili i usmrtili ga. Tom prilikom lakše je ranjen jedan policajac, a na sreću on se osjeća dobro.

Nije saopšteno da li je upravo informacija o kojoj je govorio katica dovela do pronalaska i likvidacije Gačića.

Podsjećamo, Gačića je policija sumnjičila da je počinio dva ubistva, u mjestu Podorašac kod Konjica 6. februara i 9. februara u mjestu Suhodol kod Tarčina.

Gačić je osam dana bio u bjekstvu nakon monstruoznog ubistva u Podorašcu, a krvavi pir nastavio je i u Suhodolu, ubistvom policajca koji je bio zadužen za čuvanje objekta FUP-a.

Stanovnici BiH danima su bili u strahu zbog ubice koji se krio, zbog čega su podignute visoke mjere sigurnosti, a na terenu angažovane sve policijske snage.

Koliko je situacija bila ozbiljna Vlada KS je raspisala i nagradu u iznosu od 50.000 KM za informaciju koja će dovesti do hapšenja Edina Gačića. Gačić je inače višestruki ubica, a iz KPZ-a Bihać pušten je na slobodu još 2017. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije