Svijet

Asanž zatvoren u britanskom "Gvantanamu"

Asanž zatvoren u britanskom "Gvantanamu"
Foto: N.N. | Asanž zatvoren u britanskom "Gvantanamu"

LONDON - Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanža je zatvoren u britanskoj verziji američkog zatvora za teroriste "Gvantanamo", piše "Blumberg".

Zatvor "Belmarš" u jugoistočnom dijelu Londona porede sa zatvorom na Kubi, u kojem su američke vlasti držale najopasnije islamiste, prije svega zato što su u britanskom "Gvantanamu" smješteni izuzetno opasni zatvorenici.

Tu su kaznu služili, između ostalih, Abu Katada, desna ruka nekadašnjeg vođe Al Kaide Osame bin Ladena za područje Evrope, i četvorica muškaraca koji su pokušali da izvedu samoubilački napad u londonskom sistemu javnog prevoza.

Nakon što je njegov slučaj, poslije hapšenja, obrađen pred sudom u britanskoj prestonici, Asanž je sproveden u "Belmarš". To je izjavio Asanžov prijatelj Von Smit, koji je bio jedna od poslednjih osoba koja je posjetila Australijanca u Ambasadi Ekvadora prije hapšenja.

Moguće je odabir lokacije gdje će Asanž čekati dalje sudske odluke ukazuje na strogi pristup koji su britanske vlasti zauzele po pitanju njegovog pritvaranja, dok se on bude borio protiv izručenja SAD koje ga terete za otkrivanje vladinih tajni.

Navodi se da se u "Belmaršu" nalaze zatvorenici različitih profila, od nižih prestupnika, do najopasnijih zatvorenika u zemlji.

Asanž je 11. aprila ove godine uhapšen na osnovu naloga koji je izdat 2012. godine zbog nepojavljivanja pred sudom, kao i na osnovu zahteva švedskih i američkih vlasti. Sud je istog dana proglasio Asanža krivim za narušavanje uslova puštanja na slobodu uz kauciju. Britanija je zatražila od SAD da joj do 12. juna dostave sve neophodne dokumente za Asanžovo izručivanje.

(NN/sputniknews.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije