Svijet

Reakcije na hapšenje Asanža: Britanci ga osuđuju, Rusi brane

Reakcije na hapšenje Asanža: Britanci ga osuđuju, Rusi brane
Foto: Tanjug/AP | Reakcije na hapšenje Asanža: Britanci ga osuđuju, Rusi brane

Nakon hapšenja Džulijena Asanža u Londonu stižu reakcije iz cijelog svijeta.

Reagovali su brojni državni zvaničnici i dok Velika Britanija i Ekvador pravdaju svoje postupke, Rusija oštro negoduje zbog ovakvog razvoja događaja.

Velika Britanija garantovala je da osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža neće izručiti zemlji koja zakonom predviđa smrtnu kaznu, rekao je danas predsjednik Ekvadora Lenin Moreno, poslije hapšenja Asanža u ekvadorskoj ambasadi u Londonu.

"U skladu sa našom jakom posvećenosti ljudskim pravima i međunarodnom zakonu, zatražio sam od Velike Britanije da garantuje da Asanž neće biti izručen zemlji u kojoj bi bio izložen mučenju ili suočen sa smrtnom kaznom", rekao je Moreno u snimku postavljenom na Twitteru.

"Britanska vlada je potvrdila to pismeno, u skladu sa njihovim odredbama", dodao je Moreno, prenijela je agencija Rojters.

Kako je rekao predsjednik Ekvadora, njegova zemlja ukinula je azil Asanžu nakon što je on više puta prekršio međunarodne konvencije.

Poznati svjetski uzbunjivač Edvard Snouden se oglasio na društvenim mrežama posle Asanžovog privođenja. On je istakao da je ovo "mračan trenutak za slobodu medija".

"Slike ambasadora Ekvadora koji je pozvao britansku tajnu policiju u ambasadu kako bi izvukli izvukli izdavača i novinara iz zgrade će završiti u istorijskim knjigama. Asanžovi kritičari mogu da se raduju, ali ovo je mračan trenutak za slobodu medija",  napisao je on na Twitteru.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da se nada da će sva prava osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, koji je danas uhapšen u Londonu, biti poštovana.

"Ako su navodi medija tačni, on je uhapšen u Londonu, tako da nemam ništa više tu da dodam. Mi se nadamo, naravno, da će sva njegova prava biti poštovana",  rekao je Peskov novinarima odgovarajući na pitanje da li je Rusija spremna da dodeli azil Asanžu, prenio je TASS.

Ruka "demokratije" steže grlo slobode - tako je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala hapšenje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Zaharova je to napisala na svom nalogu na Facebooku.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džeremi Hant zahvalio se Ejvadoru i rekao je kako "Asanž nije heroj".

"Džulijan Asanž nije heroj i niko nije iznad zakona. Godinama se krio od istine. Hvala Ekvadoru i njegovom predsjedniku Morenu na saradnji kako bi se osiguralo da se Asanž suoči sa pravdom", napisao je Hant u tvitu.

Asanž (47) je uhapšen danas u ambasadi Ekvadora, nakon što mu je vlada Ekvadora ukinula azil.

Britanska policija je ušla u ambasadu Ekvadora u Londonu i uhapsila osnivača Vikiliksa.

U ekvadorskoj ambasadi Asanž se nalazio od 2012. godine, kako bi izbjegao izručenje Švedskoj koja ga tereti za seksualno zlostavljanje.

Asanž negira optužbe i strahuje da će ga Švedska predati vlastima SAD kako bi se suočio sa njihovim optužbama za objelodanjivanje vojnih i diplomatskih dokumenata.

Vezana vijest: WikiLeaks: Asanž žrtva moćnih aktera, uključujući CIA

(Telegraf.rs/Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije