Svijet

WikiLeaks: Asanž žrtva moćnih aktera, uključujući CIA

WikiLeaks: Asanž žrtva moćnih aktera, uključujući CIA
Foto: Tanjug/AP | WikiLeaks: Asanž žrtva moćnih aktera, uključujući CIA

LONDON - Međunarodna neprofitna organizacija Wikileaks, čiji je osnivač Džulijan Asanž danas uhapšen u Londonu, optužila je "moćne aktere", uključujući američku Centralnu obavještajnu agenciju (CIA), za "sofisticirane napore" da se Asanž dehumanizuje, delegitimiše i odvede u zatvor.

Wikileaks je na svom nalogu na Twitteru objavio fotografiju Asanža, uz koju je napisao da je "ovaj čovjek sin, otac i brat", da je on osvojio desetine novinarskih nagrada i da je bio nominovan za Nobelovu nagradu za mir svake godine od 2010. 

"Moćni akteri, uključujući CIA, angažovani su u sofisticiranim naporima da se on dehumanizuje, delegitimizuje i zatvori", naveo je WikiLeaks uz hešteg "Zaštiti Asanža". 

Asanž (47) je uhapšen danas u ambasadi Ekvadora u Londonu, pošto mu je vlada te zemlje ukinula azil.

U ekvadorskoj ambasadi Asanž se nalazio od 2012. godine, kako bi izbjegao izručenje Švedskoj koja ga je teretila za seksualno zlostavljanje.

Asanž je negirao optužbe i odbijao izručenje, strahujući da će ga Švedska predati vlastima SAD koje ga optužuju za obelodanjivanje povjerljivih vojnih i diplomatskih dokumenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije