Svijet

Britanci brinuli za Asanžovo zdravlje, pa ga zato uhapsili?

Britanci brinuli za Asanžovo zdravlje, pa ga zato uhapsili?
Foto: Tanjug/AP | Britanci brinuli za Asanžovo zdravlje, pa ga zato uhapsili?

LONDON --Ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije Sadžid Džavid obratio se u popodnevnim časovima poslanicima u parlamentu, prvi put nakon hapšenja Džulijana Asanža

"Si-En-En" prenosi da je Džavid poručio da su i britanska i ekvadorska vlada "postale izuzetno zabrinute za zdravstveno stanje Asanža", kojem je ambasada južnoameričke države služila kao utočište posljednjih skoro sedam godina.

"Prva akcija koju je preduzela londonska policija bila je ljekarska procjena kojom je utvrđeno da li je u stanju da bude priveden", kazao je britanski ministar.

On je dodao da je Asanž imao dozvoljen pristup ljekarima dok je bio zatvoren u svom diplomatskom skloništu koji mu je na osnovu azila omogućila vlada Ekvadora.

"Drago mi je što je situacija u ekvadorskoj ambasadi okončana", rekao je Džavid.

Britanija neće izručiti Asanža ako mu preti smrtna kazna

Velika Britanija neće izručiti Džulijana Asanža SAD-u, ako mu tamo prijeti smrtna kazna, izjavio je britanski ministar za evrposke poslove Alan Dankan.

"To je naša politika u svim okolnostima, tako da se podjednako odnosi se i na Asanža i on neće biti izručen ako će se suočiti sa smrtnom kaznom", rekao je Dancan za Skaj Njuz, a prenosi Rojters.

Američki tužioci su saopštili da su protiv Džulijana Asanža podigli optužnicu da je, zajedno sa bivšom obavještajnom analitičarkom američke vojske Čelsi Mening, kovao zavjeru u pokušaju da pristupi povjerljivim informacijama u računaru američke vlade 2010. godine.

Osnivač Vikiliksa, koji je danas uhapšen u ambasadi Ekvadora u Londonu, suočava se sa kaznom od najviše pet godina zatvora, navodi se u saopštenju američkog Ministarstva pravde.

Sudija u Londonu proglasio je osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža krivim za kršenje uslova kaucije 2012. godine, a presuda će mu biti izrečena 2. maja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije