Svijet

Bajden dolazi u Izrael sa teškim pitanjima za Netanjahua

Bajden dolazi u Izrael sa teškim pitanjima za Netanjahua
Foto: Tanjug / AP | Bajden dolazi u Izrael sa teškim pitanjima za Netanjahua

VAŠINGTON - Američki predsjednik Džozef Bajden dolazi danas u Izrael u znak podrške ovoj zemlji u njenom ratu protiv militanata Hamasa, ali i da pokrene "teška pitanja" u trenutku kada je, prema tvrdnjama Palestinaca, najmanje 500 osoba stradalo u napadu izraelskih snaga na bolnicu u Gazi što je dovelo do otkazivanja njegovog planiranog samita sa arapskim liderima.

Sa druge strane, izraelska vojska (IDF) saopštila je da je za eksploziju odgovorno neuspešno lansirana raketa palestinske militantne grupe Islamski džihad, prenosi Rojters.

Jordan je zbog togao otkazao samit o situaciji u Pojasu Gaze, koji je trebalo da bude održan danas u jordanskoj prestonici Amanu uz učešće lidera Jordana, Egipta, Sjedinjenih Država i Palestine, a Bijela kuća je saopštila da Bajden neće putovati u tu zemlju.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas je takođe otkazao sastanak sa Bajdenom nakon eksplozije u bolnici. 

Portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi saopštio je da će Bajden tokom današnje posjete postavljati "teška pitanja" izraelskim liderima, ali nije iznio više detalja. 

Bajden će se sastati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i izraelskim ratnim kabinetom u želji da dobije uvid u planove i ciljeve Izraela, rekao je Kirbi.

Američki predsjednik je ranije saopštio da Sjedinjene Države ne žele da sukob preraste u širi rat i da želi da humanitarna pomoć dospije u Gazu uprkos izraelskoj "opsadi" koja je blokirala snabdJevanje hranom, gorivom i vodom za tu oblast.

Kirbi je rekao da Bajden planira da razgovara sa Abasom i sa egipatskim predsJednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem na povratku u Vašington.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije