Svijet

Bijela kuća: Stavili smo do znanja Ukrajincima da ne napadaju rusku teritoriju

Bijela kuća: Stavili smo do znanja Ukrajincima da ne napadaju rusku teritoriju
Foto: Screenshot/Youtube | Bijela kuća: Stavili smo do znanja Ukrajincima da ne napadaju rusku teritoriju
Tanjug

VAŠINGTON - Administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena ponovila je, tokom razgovora sa ukrajinskim vlastima, da ne podržava napade na ruskom tlu, izjavio je danas portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi.

"Još jednom smo stavili do znanja Ukrajincima šta mislimo o napadima na Rusiju - ne želimo da podstičemo to ili omogućavamo, a tek ne želimo da se nikakvo američko oružje koristi za napade na rusku teritoriju", rekao je Kirbi za CNN.

On je dodao da je Vašington od Kijeva dobio uvjeravanja da će postovati želju SAD.

"Takođe, prilično smo jasni i kad kažemo da želimo da Ukrajina može da bude sposobna da se odbrani jer je pod napadom, invazijom. Imaju pravo da se bore. Međutim, otvoreno kažemo da ne želimo da rat eskalira, pustoš i nasilje su već pogodili ukrajinski narod", dodao je Kirbi.

Tokom razgovora sa Ukrajincima nisu spominjane nikakve "posljedice" po Ukrajinu, već su bili "jednostavno ponavljanje" američkog stava, istakao je Kirbi.

Kirbijev komentar dolazi nakon izvještaja CNN da su ruski borci, koji su protiv Putina i bore se na strani Ukrajine, izvršili upad na rusku teritoriju, kod Belgoroda.

U intervjuu za CNN, jedan od ruskih državljana Sem Kili, rekao je da je upad izvršen sa američkom opremom kupljenom na slobodnom tržištu.

Kirbi je rekao da nije mogao da potvrdi tu tvrdnju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije