Svijet

"Bijes zbog terorizma ne usmjeravati ka izbjeglicama"

"Bijes zbog terorizma ne usmjeravati ka izbjeglicama"
"Bijes zbog terorizma ne usmjeravati ka izbjeglicama"

BRISEL - Evropska komisija saopštila je da bijes zbog terorističkih napada u Briselu ne treba usmjeravati prema izbjeglicama sa Bliskog istoka.

EK je na taj način reagovala na izjave desno orijentisanih političara koji zagovaraju oštriju migracijsku politiku.

Poljska premijerka Beata Šidlo je, naime, nakon terorističkog napada u Briselu, rekla da Varšava više nije spremna da prihvati ranije dogovorenu kvotu od 7.500 tražtielja azila kao deo tereta izbjeglica koji se raspoređuju među članicama Evrospke unije.

Prema ranijem dogovru Poljska je prihvatila da primi prvu grupu od 400 tražitelja azila ove godine.

Međutim, komesar za migracije i unutrašnje poslove Dimitris Avramopoulos rekao je novinarima u Briselu da ne treba miješati dvije krize s kojima je evropski blok suočen, a to su bezbjednosni aspekt i migrantski priliv.

"Ti ljudi koji dolaze na naše obale bježe od istog tog terora koji je pogodio Evropu ravno u srce. Neprijateljski se postaviti prema onima koji traže zaštitu značilo bi sijati mržnje i podele, a upravo to teroristi žele", rekao je Avramopoulos.

Isto mišljenje dijeli i komesarka EK Kristalina Georgieva zadužena za budžet i ljudske resurse.

"Nastavićemo da budemo otvoreni i tolerantni, razumjeti da vjerski ekstremisti ne govore u ime cijele verske zajednice i razumjeti takođe da mnogi koji traže utočište u Evropi bježe od tih istih ekstremista koji nas ranjavaju ovdje u Briselu", rekla je Georgieva.

Avramopoulos je istovremeno upozorio da vlade zemalja članica EU moraju jačati razmjenu obaveštajnih podataka, suzbijati krijumčarenje oružja i ukradenih dokumenata, jačati kontrolu na spoljnim granicama Unije.

"Ako sada nije trenutak za to, onda zbilja ne znam kada je. Krajnje je vreme da se ozbiljno pozabavimo bezbjednošću", rekao je.

U utorak, na dan napada, Majk Huken, zastupnik u Evropskom parlamentu iz britanske antievropske stranke UKIP izjavio je da su teroristička ubistva u Briselu "rezultat šengenske zone slobodnog kretanja ljudi".

Citirao je podatak Evropola (policije EU) koja je procijenila da je "5.000 džihadista" iz Sirije ušlo na prostor EU, a među njima 94 u briselsku četvrt Molenbek, koja je već povezana s napadima u Parizu 13. novembra.

(NN/B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije