Svijet

UNHCR odbija da učestvuju u primjeni dogovora EU i Turske

UNHCR odbija da učestvuju u primjeni dogovora EU i Turske
UNHCR odbija da učestvuju u primjeni dogovora EU i Turske

NJUJORK - Vodeće humanitarne organizacije, među kojima i UNHCR i Ljekari bez granica odbijaju da učestvuju u primjeni dogovora EU i Turske o deportaciji migranata.

UNHCR je suspendovao sve aktivnosti u izbjegličkim centrima na grčkim ostrvima koji se, kako se navodi, trenutno koriste za pritvor migranata koji će biti vraćeni u Tursku, prenosi britanski Gardijan.

"UNCHR neće učestvovati u primjeni sporazuma EU i Turske o izbjeglicama, nećemo učestvovati u pritvaranju i vraćanju migranata. Nastavićemo da pomažemo grčkim vlastima da razviju adekvatne kapacitete za prijem izbjeglica", izjavila je portparolka UNCHR Melisa Fleming.

Fleming navodi da je sporazum o izbjeglicama počeo da se primjenjuje prije nego što su sprovedene adekvatne mjere zaštite u Grčkoj. Ona je reka da Grčka nema dovoljno kapaciteta da se izbori sa velikim brojem tražioca azila na svojim ostrvima. Odluci Agencije UN da ne učestvuje u deportacijama migranata pridružili su se i Ljekari bez granica, Norveški savjet za izbjeglice, Međunarodni komitet spasa i organizacija Spasimo djecu.

U odvojenoj izjavi portparolka UNCHR navela je da ova organizacija "neće dozvoliti da se njihova pomoć instrumentalizuje za masovne deportacije i da oni odbijaju da budu deo sistema koji nema obzira za humanitarne potrebe migranata i izbjeglica".

Humanitarne organizacije upozoravaju da Turska nije potpisnica Konvencije UN o izbjeglicama, kao i da je ta zemlja već primila više izbjeglica iz Sirije od bilo koje druge zemlje. Oni navode da turske vlasti ponekad nasilno vraćaju tražioce azila iz Sirije, Avganistana i Iraka u zemlje porijekla. Samo nekoliko sati od potpisivanja sporazuma EU i Turske, 30 Avganistanaca vraćeno je u Avganistan, navodi Amnesti Internešnel. Humanitarci napominju da izbjeglicama koje budu vraćene u Tursku neće biti dozvoljeno da rade, što je pravo koje garantuje Konvencija o izbjeglicama iz 1951. godine.

Zakon koji je usvojen u januaru dozvoljava izbjeglicama iz Sirije da pronađu legalno zaposlenje u Turskoj, ali takvi slučajevi još nisu zabilježeni, upozorava Amnesti Internešnal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije