Svijet

Erdogan tvrdi, EU nas obmanjuje od 1963.

Erdogan tvrdi, EU nas obmanjuje od 1963.
Erdogan tvrdi, EU nas obmanjuje od 1963.

ANKARA - Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan kaže da je Turska odavno zaslužila Šengenski sporazum, optuživši EU za neiskrenost u procesu pristupanja Turske EU.

"Mi smo, zapravo, odavno zaslužili Šengenski sporazum. Zvanično smo predali zahtjev za članstvo 1963. godine i tokom tog procesa, oni su nas uvijek obmanjivali", rekao je Erdogan na državnoj televiziji TRT.

"Nikad nisu bili iskreni. I još uvijek nisu iskreni", dodao je on, prenijeli su turski mediji. Turska i EU su nedavno postigle dogovor o obuzdavanju priliva migranata u Evropu, prema kojem je Ankara tražila viznu liberalizaciju za svoje građane do kraja juna, ubrzanje pristupnih pregovora, kao i finansijsku pomoć. Zauzvrat, Ankara će prihvatiti nazad sve ilegalne migrante koji su prešli u Grčku.

Turski zvaničnici stigli na Lezbos

Turski zvaničnici stigli su danas na grčko ostrvo Lezbos da bi pomogli u primjeni sporazuma sa EU o rješevanju migrantske krize.

Grčke vlasti prethodno su saopštile da je na grčka ostrva do jutros u 7.00 časova stiglo 1.662 ljudi, što je dvostruko više nego prethodnog dana.

Jutros oko 4.30 časova, brod obalske straže spasao je 54 izbjeglice i migranta na otvorenom moru i vratio ih u luku.

Na ostrvo Lezbos u posljednja 24 časa stiglo je 698 ljudi. Među njima je bilo žena i djece, kao i starijih ljudi. Oni su potom autobusom obalske straže upućeni u prihvatni centar Morija, gdje će biti izvršena registracija i obrada njihovih zahtjeva za dobijanje azila.

"Veoma smo umorni. Želim da idem kod svoje porodice u Švedsku. Pokušaćemo, s božijom pomoći", rekao je Ahmet Bajraktar, 32-godišnji nezaposleni računovođa iz sirijskog garada Alepa.

Poput ostalih ljudi, ni on ne zna za sporazum Turske i EU o tome da će novopridošli biti zadržani dok im se ne obrade zahtjevi za azil po ubrzanoj proceduri. Ukoliko im zahtjevi budu odbijeni, biće vraćeni u Tursku.

"Mi ne znamo za to. Dolazimo direktno iz Sirije. Svi žele da dođu na granicu. Ne primamo vijesti, nemamo struju, nemamo ništa", rekao je Bajraktar.

Obalska straža je dva sata kasnije izvukla još 44 osobe iz vode, od kojih su mnoge pobjegle od sukoba u Kongu i Sijera Leoneu. Jedna žena nosila je u naručju bebu staru samo nekoliko mjeseci.

Oni su u tišini ušli u autobus za Moriju, kompleks sastavljen od ofarbanih kontejnera i tvrdih šatora.

Prije sklapanja sporazuma prošle sedmice, migranti i izbjeglice mogli su slobodno da izađu iz kampa i krenu trajektima ka kontinentalnoj Grčkoj. Sada će biti zadržani u kampu dok se ne obrade njihovi zahtjevi za azil.

Ukoliko im zahtjevi budu odbijeni, biće vraćani u Tursku od 4. aprila.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije