Svijet

Bilans požara u Grčkoj: 91 poginuo, 25 nestalo

Bilans požara u Grčkoj: 91 poginuo, 25 nestalo
Foto: N.N. | Bilans požara u Grčkoj: 91 poginuo, 25 nestalo

ATINA - Broj poginulih u požarima koji su od ponedjeljka protutnjali istočnom Atikom, a koji su bili najsmrtonosniji u Evropi od 1949. godine, porastao je na 91, saopštile su grčke vlasti.

Broj nestalih u vatrenoj stihiji, koja je naročito pogodila primorski gradić Mati, zvanično je dostigao 25, nakon što su nestanak prijavile njihove porodice.

Vatrogasna brigada je saopštila da je brojka od 25 nestalih ustanovljena nakon pregleda svih dostupnih informacija i izvještaja, prenosi ANA.

Forenzička služba je do sada završila proces indentifikacije 59 tijela nastradalih, dok treba da identifikuje još 28.

Još četiri osobe podlegle su povredama u atinskim bolnicama poslije požara, saopštio je Nacionalni centar za zdravstvene operacije.

Među nastradalima je i troje djece - dvije bliznakinje i jedan dječak - čija je sudbina ražalostila cijelu zemlju i koji su identifikovani među posljednjima.

Jedna majka je, takođe, izgubila sina (11), kćerku (13) i supruga (54), a mediji navode da je i jedna šestomjesečna beba izdahnula zbog respiratornih problema u bolnici početkom nedjelje, nakon što je više sati provela u oblaku dima i pepela u naručju svoje majke, koja je još uvijek u bolnici.

Među 25 nestalih je i četvoro turista - jedan Irac koji je u Grčkoj provodio "medeni mjesec", majka i sin iz Poljske i jedan Belgijanac čija je kćerka tinejdžerka spasena.

Sličan bilans požara bio je onaj iz 1949. u Francuskoj, kada su 82 spasioca izgubila život u šumskom požaru.

Žrtve - vatrogasce, dobrovoljce i 23 vojnika - tada je zahvatio ogroman plameni oblak, uslijed nagle promjene pravca i intenziteta vjetra, podsjećaju francuski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije