Svijet

Dio Donbasa bez struje, dijelovi Ukrajine bez interneta, Rusija evakuiše diplomate

Dio Donbasa bez struje, dijelovi Ukrajine bez interneta, Rusija evakuiše diplomate
Foto: Tanjug/AP | Dio Donbasa bez struje, dijelovi Ukrajine bez interneta, Rusija evakuiše diplomate

DONJECK - Dijelovi ukrajinskog regiona Donbasa suočili su se s nestankom struje, dok su neki dijelovi Ukrajine ostali bez interneta, nekoliko minuta nakon što je njemački kancelar Olaf Šolc saopštio da će Rusiji biti uvedene oštre sankcije, prenio je britanski "Ekspres".

Njemački kancelar je danas saopštio da će Vlada u Berlinu do daljeg suspendovati proces sertifikacije gasovoda Sjeverni tok 2 zbog odluke predsjednika Rusije Vladimira Putina da prizna dvije samoproglašene republike iz Donbasa.

Ščastija, teritorija koju kontroliše Kijev, izvijestila je o napadima na termoelektranu Lugansk.

Radnici su bili primorani da zatvore elektranu zbog bezbjednosnih mjera, ostavivši region bez struje i grijanja.

Elektrodistribucionu mrežu u Donbasu je navodno granatirala ruska strana, ostavivši transformator u plamenu.

Nekoliko sela u regionu Lugansk trenutno nema struju.

Rusija je objavila da evakuiše diplomatsko osoblje iz ambasade u Kijevu te konzulata u Harkivu, Lavov i Odese. Kao razlog navode "ukrajinske prijetnje".

Oko 100.000 izbjeglica prešlo iz Donbasa u Rusiju

Oko 100.000 stanovnika Donbasa prešlo je u protekla tri dana granicu s Rusijom i ušlo u Rostovsku oblast, potvrdio je danas Andrej Jackin prvi zamjenik predsjednika Savjeta Federacije i senator iz tog dijela Ruske Federacije.

"Samo u posljednja tri dana oko 100.000 ljudi je prešlo granicu Ruske Federacije u Rostovskoj oblasti. Nekih 15 željezničkih kompozicija je krenulo iz Rostovske oblasti ka drugim dijelovima Rusije teritorije zemlje, koji iz solidarnosti prihvataju izbjeglice. Broj izbjeglica raste", upozorio je Jackin na sastanku Savjeta Federacije, prenosi TASS.

Velika većina evakuisanih iz Donbasa su djeca, žene i stara lica i svi kojima je potrebno dobijaju neophodnu medicinsku i psihološku pomoć, rekao je senator Jackin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije