Svijet

Finska odbila da izruči Ukrajini Rusa osumnjičenog za terorizam

Finska odbila da izruči Ukrajini Rusa osumnjičenog za terorizam
Foto: Pexels/Ilustracija | Finska odbila da izruči Ukrajini Rusa osumnjičenog za terorizam

HELSINKI - Finska neće izručiti Ukrajini Rusa osumnjičenog za terorizam u Ukrajini, presudio je Vrhovni sud Finske, navodeći u obrazloženju rizik od neljudskih zatvorskih uslova u Ukrajini.

Vrhovni sud se u svojoj odluci u petak pozvao na raniju odluku Evropskog suda za ljudska prava, u kojoj je navedeno da su ukrajinski zatvori prenatrpani i materijalno uskraćeni tokom dužeg vremenskog perioda i donio zaključak da bi ekstradicija Petrovskog Ukrajini mogla dovesti do nehumanog i ponižavajućeg tretmana.

Sud je naložio da Petrovski bude pušten, ali ga je finska granična straža odmah ponovo privela, prenosi Rojters.

"Nakon odluke glavnog istražitelja, priveli smo osobu... i istražujemo uslove za njegovo prisustvo u zemlji", rekao je zamjenik komandanta Obalske straže Finskog zaliva Miko Hirvi za finsku novinsku agenciju STT.

Zvaničnik ukrajinskog generalnog tužioca izjavio je da će Kijev nastaviti da traži izručenje Petrovskog.

Finske vlasti su u avgustu privele ruskog državljanina Jana Petrovskog nakon što je ukrajinski sud izdao nalog za hapšenje osumnjičenog za učešće u terorističkoj organizaciji u Ukrajini, navodi Rojters.

Kanali na društvenim mrežama povezani sa plaćenicima ruske paravojne grupe Vagner objavili su u avgustu da je Petrovski bio vrhunski borac u Rusiču, krajnje desničarskoj podjedinici koja je povezana sa Vagnerom.

U Finskoj je Petrovski koristio ime Voislav Torden, pokazuju sudski dokumenti, objavio je Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije