Svijet

Hamas potvrdio: Poginulo 80 boraca u ratu sa Izraelom

Hamas potvrdio: Poginulo 80 boraca u ratu sa Izraelom
Foto: Tanjug/AP | Hamas potvrdio: Poginulo 80 boraca u ratu sa Izraelom

GAZA - Vođa palestinske organizacije Hamas u pojasu Gaze, Jehijeh Sinvar, izjavio je da je 80 njegovih boraca poginulo tokom jedanaestodnevnog rata s Izraelom.

Ministarstvo zdravstva Gaze je objavilo da su u izraelskoj ofanzivi poginula 254 Palestiaca, ali nije objelodanilo koliko je civila među žrtvama.

Sinvar je za AP rekao da je među pogonulima 57 pripadnika vojnog krila Hamasa i 22 iz manje organizacije Islamski džihad, te jedan pripadnik Narodnih komiteta otpora.

S druge strane, u 11-dnevnom ratu je u Izraelu poginulo 12 ljudi, uglavnom od palestinske raketne vatre.

Kao i u ranijim sukobima broj civilnih žrtava je predmet spora Izraela i Palestinaca.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je tvrdio da je na drugoj strani oginulo 200 ekstremista, ali nije pružio nikakve dokaze za to.

Međunarodni krivični sud je pokrenuo istragu mogućih ratnih zločina tokom sukoba Hamasa i Izraela, uključujući mogućnost da je Izrael prekomjerno upotrijebio silu, a da su Palestinci rakete iz Gaze i ispaljivali nasumično.

Izraelski zvaničnici kažu da su civilne žrtve nenamjerne i da vojska ulaže veliki napor da ih izbjegne, te optužuju Hamas da dovodi civile u opasnost, ispaljujući rakete iz civilnih područja i izazivajući izraelsku odmazdu.

Tokom najnovijeg rata Izrael je rekao da je gađao samo vojnu infrastrukturu Hamasa, optuživši tu islamsku esktremističku organizaciju koja vlada Gazom da se skriva u stambenim područjima i kopa tunele ispod kuća.

Oko 1.000 zgrada, uključujući četiri višespratnice je uništeno u Gazi, prema procjenama UN, a Izrael tvrdi da su one korišćene ili kao komandni centri ekstremista ili da sakriju tunele. Sinvar je odbacio te tvrdnje Izraela kao laži.

U jednoj od srušenih višespratnica bile su kancelarije Asošiejted presa, a Izrael je rekao da je tu zgradu koristila obavještajna služba Hamasa, mada nije pružio dokaze za to.

Sinvar je takođe porekao izraelske tvrdnje da su desetine ekstremista poginule 13 maja kada je Izrael nagomilao snage na granici i neki mediji su objavili da je počela kopnena ofanziva, ali se ispostavilo da je to bio trik u nameri da se ekstremisti sakriju u tunele koje je Izrael potom bombardovao.

Iako je Izrael tvrdio da je tada bilo mnogo žrtava među neprijateljima, Sinvar je rekao da je Hamas shvatio da se radi o triku i naredio ekstremistima da izađu iz tunela, te tada niko nije poginuo.

Hamas je do sada četiri puta ratovao s Izraelom i više puta je bilo manjih sukoba od 2007. godine kada je ta organizacija silom preuzela vlast u Gazi od međunarodno priznate Palestinske uprave predsjednika Mahmuda Abasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije