Svijet

Hamas potvrdio: Poginulo 80 boraca u ratu sa Izraelom

Hamas potvrdio: Poginulo 80 boraca u ratu sa Izraelom
Foto: Tanjug/AP | Hamas potvrdio: Poginulo 80 boraca u ratu sa Izraelom
Agencije

GAZA - Vođa palestinske organizacije Hamas u pojasu Gaze, Jehijeh Sinvar, izjavio je da je 80 njegovih boraca poginulo tokom jedanaestodnevnog rata s Izraelom.

Ministarstvo zdravstva Gaze je objavilo da su u izraelskoj ofanzivi poginula 254 Palestiaca, ali nije objelodanilo koliko je civila među žrtvama.

Sinvar je za AP rekao da je među pogonulima 57 pripadnika vojnog krila Hamasa i 22 iz manje organizacije Islamski džihad, te jedan pripadnik Narodnih komiteta otpora.

S druge strane, u 11-dnevnom ratu je u Izraelu poginulo 12 ljudi, uglavnom od palestinske raketne vatre.

Kao i u ranijim sukobima broj civilnih žrtava je predmet spora Izraela i Palestinaca.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je tvrdio da je na drugoj strani oginulo 200 ekstremista, ali nije pružio nikakve dokaze za to.

Međunarodni krivični sud je pokrenuo istragu mogućih ratnih zločina tokom sukoba Hamasa i Izraela, uključujući mogućnost da je Izrael prekomjerno upotrijebio silu, a da su Palestinci rakete iz Gaze i ispaljivali nasumično.

Izraelski zvaničnici kažu da su civilne žrtve nenamjerne i da vojska ulaže veliki napor da ih izbjegne, te optužuju Hamas da dovodi civile u opasnost, ispaljujući rakete iz civilnih područja i izazivajući izraelsku odmazdu.

Tokom najnovijeg rata Izrael je rekao da je gađao samo vojnu infrastrukturu Hamasa, optuživši tu islamsku esktremističku organizaciju koja vlada Gazom da se skriva u stambenim područjima i kopa tunele ispod kuća.

Oko 1.000 zgrada, uključujući četiri višespratnice je uništeno u Gazi, prema procjenama UN, a Izrael tvrdi da su one korišćene ili kao komandni centri ekstremista ili da sakriju tunele. Sinvar je odbacio te tvrdnje Izraela kao laži.

U jednoj od srušenih višespratnica bile su kancelarije Asošiejted presa, a Izrael je rekao da je tu zgradu koristila obavještajna služba Hamasa, mada nije pružio dokaze za to.

Sinvar je takođe porekao izraelske tvrdnje da su desetine ekstremista poginule 13 maja kada je Izrael nagomilao snage na granici i neki mediji su objavili da je počela kopnena ofanziva, ali se ispostavilo da je to bio trik u nameri da se ekstremisti sakriju u tunele koje je Izrael potom bombardovao.

Iako je Izrael tvrdio da je tada bilo mnogo žrtava među neprijateljima, Sinvar je rekao da je Hamas shvatio da se radi o triku i naredio ekstremistima da izađu iz tunela, te tada niko nije poginuo.

Hamas je do sada četiri puta ratovao s Izraelom i više puta je bilo manjih sukoba od 2007. godine kada je ta organizacija silom preuzela vlast u Gazi od međunarodno priznate Palestinske uprave predsjednika Mahmuda Abasa.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Marketing tim / 03.08.2021 12:59

Sinsay kao jedan od vodećih brendova LPP-a prednjači u širenju prodajne mreže na teritoriji Bosne i Hercegovine i Regiona.

Sinsay BiH | Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Pored ženske mode, nude odjeću i dodatke za muškarce, kao i atraktivnu kolekciju dječije odjeće. Čitavu ponudu dopunjuju ženska i muška oprema i kućni namještaj iz linije Home, što pečatom potvrđuje status uspješnog brenda životnog stila.

Širina asortimana ogleda se u veličini i karakteru prodavnice. Sinsay je brend koji nudi najnovije trendove po najpovoljnijim cijenama od 2013.

S površinama od 800 do 1.500 m2, novi komercijalni prostori nekoliko puta su veći od prvih Sinsay prodavnica zahvaljujući upotrebi inovativnih materijala, dizajnerskih dodataka i modernističkog osvjetljenja.

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Kolekcije su sve dostupnije zahvaljujući proširenju tradicionalne mreže prodavnica (povećanje komercijalnog prostora u poređenju sa istim periodom prošle godine). Razvoj je usmjeren ka tradicionalnom konceptu kako bi kupci imali punu pažnju i osjetili prisutnost i raspoloživost da se odgovori na njihove potrebe i želje.

Zbog ekspanzije širenja brenda, ova kompanija je u potrazi za prostorom u gradovima sa 10.000 stanovnika na teritoriji Bosne i Hercegovine, manji gradovi samo u određenim slučajevima, površine u rasponu od 800-1500 m2, u zavisnosti od lokacije, veličine grada, GLA projekta.

Sve zanimljive ponude možete poslati našem razvojnom timu na mail: [email protected].

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

LPP S.A. je međunarodna kompanija koja uspješno posluje u tekstilnoj industriji više od 20 godina. Upravljaju prepoznatljivim brendovima: RESERVED, Cropp, House, MOHITO i SiNSAY. Na tržištu Bosne i Hercegovine prisutni su od 2019. i uspješno posluju kroz mrežu od 6 maloprodajnih objekata svih brendova u Banja Luci i Mostaru, sa idejom da povećaju postojeću prodajnu mrežu.

Najčitanije