Svijet

Kabul: Eksplozija u džamiji, poginulo najmanje 20 ljudi

Kabul: Eksplozija u džamiji, poginulo najmanje 20 ljudi
Foto: Twitter | Kabul: Eksplozija u džamiji, poginulo najmanje 10 ljudi

KABUL - U bombaškom napadu na džamiju u avganistanskoj prestonici Kabulu tokom večernje molitve poginulo je najmanje 21 osoba, uključujući istaknutog islamskog starješinu, a ranjeno je najmanje 33, među njima nekoliko djece, prenosi AP pozivajući se na svjedoke i policiju.

Niko još nije preuzeo odgovornost za jučerašnji napad, poslednji koji je pogodio zemlju tokom godine dana talibanske vladavine, navodi američka agencija.

Prema riječima očevidca, stanovnika gradskog kvarta Kher Khana, gdje je izvršen napad na džamiju Sidikija, eksploziju je izveo bombaš samoubica.

Ubijeni islamski starešina džamije je mula Amir Mohamed Kabuli, naveo je anonimni očevidac, prenosi AP.

Italijanska bolnica za hitne slučajeve u Kabulu saopštila je da je ranjeno najmanje 27 ljudi, među kojima petoro djece i oni su hospitalizovani.

Policija u Kabulu potvrdila je eksploziju u džamiji u sjevernom dijelu grada, ali nije saopštila podatke o broju žrtava niti o broju mrtvih i ranjenih.

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid takođe je osudio eksploziju i obećao da će "počinioci ovakvih zločina uskoro biti izvedeni pred lice pravde i kažnjeni''.

Stanovnici Kabula saopštili su da su od jačine eksplozije u sjevernom dijelu glavnog grada popucali prozori na obližnjim zgradama, a neki svjedoci navode da bi broj žrtava mogao da poraste, i da je u eksploziji možda poginulo čak 25 ljudi, navodi AP.

Lokalna organizacija "Islamske države" pojačala je napade na talibane i civile od njihovog preuzimnja vlasti prošlog avgusta, u trenutku kada su američke i NATO trupe bile u završnoj fazi povlačenja iz zemlje.

Ova teroristička organizacija je prošle nedjelje preuzela odgovornost za ubistvo istaknutog talibanskog starješinu u njegovom vjerskom centru u Kabulu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije