Svijet

Talibani pogubili na desetine bezbjednjaka bivše Vlade

Talibani pogubili na desetine bezbjednjaka bivše Vlade
Foto: Tanjug/AP arhiva | Talibani pogubili na desetine bezbjednjaka bivše Vlade

NJUJORK - Talibani su pogubili na desetine pripadnika bezbjednosnih struktura bivše Vlade nakon što su se ti ljudi predali poslije talibanske pobjede i zauzimanja Avganistan krajem ljeta, navodi se u novom istraživanju koje je objavio Hjuman Rajts Voč (HRV).

U izvještaju HRV detaljno su opisana "pogubljenje po kratkom postupku ili nestanci" 47 bivših pripadnika avganistanskih nacionalnih snaga bezbjednosti, među kojima je bilo pripadnika vojske, policije, obavještajnih službi i paravojnih frakcija, prenosi CNN.

Kako se navodi u izvještaju svi oni su se predali ili su ih uhapsile talibanske snage u periodu između 15. avgusta i 31. oktobra.

Izveštaj HRV je zasnovan na ukupno 67 intervjua, uključujući 40 razgovora sa svedocima, rođacima i prijateljima žrtava, ali na svjedočenjima boraca talibana od kojih su neki ostali anonimni (iz bezbjednosnih razloga).

Nalazi istrage čine da sve prethodne tvrdnje talibana upućene međunarodnoj zajednici u kojima se obavezuju da će Vlada voditi inkluzivniju politiku nego prije dvije decenije, zvuče kao neumijesan vic.

Naime lideri pobunjeničkog pokreta su obećali odlaganje postupaka za one koji su sarađivali sa američkim snagama tokom intervencije u Avganistanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije